Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Velencei Bizottság: Nincs garancia a Szuverenitásvédelmi Hivatal függetlenségére


A szuverenitásvédelmi törvény főbb elemeit, különösen a választási kampányok külföldi finanszírozásának tilalmát, valamint a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozását és tevékenységét vizsgálta az Európa Tanács Velencei Bizottsága, amely több ajánlást is megfogalmazott.

A politikai pártok és választási kampányok külföldi finanszírozására vonatkozó korlátozások bevezetése elvileg összhangban van a nemzetközi gyakorlatokkal és normákkal. A törvény rendelkezései ugyanakkor túlmutatnak a választási kampányokon, és kiterjednek a tágabb értelemben vett politikai tevékenységre és a társadalmi változásokért folytatott kampányokra.

„A magyar hatóságok nem támasztották alá az ilyen széles körű megközelítés okát és szükségességét” – idézi a testület véleményét a hvg.hu.

A Velencei Bizottság szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal rendkívül széles és homályosan meghatározott hatáskörrel rendelkezik. Bármely jogi vagy természetes személy magánéletébe beavatkozhat, és bármilyen ellenőrzés és felülvizsgálati mechanizmus nélkül megnevezheti és megszégyenítheti.

A vélemény megfogalmazói úgy látják, hogy a szuverenitásvédelmi törvény nem nyújt elegendő garanciát a hivatal függetlenségére, hiszen az elnökét és alelnökeit a végrehajtó hatalom nevezi ki és menti fel.

A Velencei Bizottság több ajánlást is megfogalmaz, egyebek között azt, hogy a törvény Szuverenitásvédelmi Hivatalra vonatkozó szakaszait helyezzék hatályon kívül, a választási törvény új rendelkezéseiben pedig pontosabban határozzák meg a tiltott tevékenységeket.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG