Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Véres csomagokat kapnak ukrán diplomáciai képviseletek


Rendőrök Ukrajna madridi nagykövetsége előtt 2022. november 30-án, miután az épület udvarán felrobbant egy levélbomba
Rendőrök Ukrajna madridi nagykövetsége előtt 2022. november 30-án, miután az épület udvarán felrobbant egy levélbomba

Több országban is véres csomagokat kaptak az ukrajnai külképviseletek, amelyekben állatok szeme volt – közölte december 2-án az ukrán külügyminisztérium.

Oleh Nikolenko szóvivő Facebookon hozzátette, hogy a csomagokat egy közelebbről meg nem határozott folyadékkal itatták át, amelynek „jellegzetes színe volt, és ennek megfelelő szaga”.

Nikolenko tájékoztatása szerint a csomagokat Ukrajna magyarországi, hollandiai, lengyelországi, horvátországi, ausztriai, olaszországi és csehországi diplomáciai képviseleteinek kézbesítették.

Miután a csomagok Oroszország ukrajnai inváziója közepette érkeztek, Nikolenko azt mondta: „Tanulmányozzuk az üzenet jelentését.”

A cseh rendőrség a nap folyamán közölte, hogy Ukrajna konzulátusa az ország második legnagyobb városában, Brnóban gyanús levelet kapott, amely hasonlít az elmúlt napokban jelentős és fontos spanyolországi célpontokhoz küldött levélbombákhoz.

A rendőrség később közölte, hogy állati szövetet találtak a küldeményben.

Nikolenko elmondta, hogy ismeretlenek felhívták Ukrajna kazahsztáni nagykövetségét, azt állították, hogy bomba van a misszió épületében, de ez hamisnak bizonyult.

Hozzátette, hogy Ukrajna egyesült államokbeli nagykövetsége olyan levelet kapott, amelyben keményen bírálták az ukrán kormányt.

Dmitro Kuleba külügyminiszter „jól megtervezett terrorhadjáratnak és az ukrán nagykövetségek és konzulátusok megfélemlítésének” nevezte a helyzetet.

„Miután nem tudják megállítani Ukrajnát diplomáciai fronton, az oroszok megpróbálnak megfélemlíteni minket. Bátran kijelenthetem azonban, hogy ezek a próbálkozások hiábavalók. Továbbra is hatékonyan fogunk dolgozni Ukrajna győzelmén” – mondta Kuleba.

Egy nappal korábban spanyolországi tűzszerészek hatástalanítottak egy levélbombát az Egyesült Államok madridi nagykövetségén. Ez volt a hatodik ilyen eszköz, amelyet az elmúlt napokban nagy jelentőségű spanyolországi célokpontokra küldtek.

A sort a múlt héten a Pedro Sánchez miniszterelnöknek címzett levélbomba nyitotta. Hasonló szerkezeteket küldtek aztán a védelmi minisztériumnak, egy légi bázisnak, egy fegyvergyártónak és az ukrán nagykövetségnek.

XS
SM
MD
LG