Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Veszélyben a csernobili lezárt zóna biztonsága az ukrán kormány szerint


Műholdfelvétel, amely a csernobili atomerőmű közelében keletkezett tüzet mutatja a Vörös-erdő közelében
Műholdfelvétel, amely a csernobili atomerőmű közelében keletkezett tüzet mutatja a Vörös-erdő közelében

Ukrán fegyveres erők figyelmeztettek, hogy fennáll a lőszerek felrobbanásának veszélye a csernobili atomerőmű körüli biztonsági zónában. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes az ENSZ-től kéri, hogy akadályozza meg a terület csatatérré válását.

„Követeljük, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa haladéktalanul hozzon intézkedéseket a csernobili zóna demilitarizálására, és vezessen be oda egy különleges ENSZ-missziót, hogy megszüntesse a nukleáris katasztrófa megismétlődésének kockázatát” – mondta a Telegram közösségimédia-platformon március 30-án közzétett videóban.

Oroszok ellenőrzik, de a személyzet ukrán

Verescsuk azt is elmondta, hogy Ukrajna a március 29-i tárgyalásokon arra kérte Oroszországot, hogy engedélyezze 97 humanitárius folyosó létrehozását a legsúlyosabban érintett ukrajnai városokba, falvakba és településekre.

A csernobili telephelyen továbbra is ukrán személyzet dolgozik, még azután is, hogy az orosz erők február 24-én, aznap, amikor Moszkva megkezdte Ukrajna lerohanását, átvették az erőmű feletti ellenőrzést.

Ukrajnába utazott az atomenergia-ügynökség vezetője

Március 29-én a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, Rafael Grossi Ukrajnába utazott, hogy magas rangú kormányzati tisztviselőkkel tárgyaljon a sürgős technikai segítségnyújtásról az ország nukleáris létesítményei biztonságának és védelmének biztosítása érdekében, miközben Oroszország továbbra is megszállja az országot. A NAÜ egyelőre nem közölte, Grossi mennyi ideig tartózkodik majd Ukrajnában.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy több időt veszítsünk. Ez a konfliktus már most is elképzelhetetlen emberi szenvedést és pusztítást okoz. A NAÜ szakértelmére és képességeire szükség van ahhoz, hogy megakadályozzuk, hogy ez is nukleáris balesethez vezessen” – mondta Grossi egy nyilatkozatban.

XS
SM
MD
LG