Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vezető republikánusoknak sem tetszik Trump választási csalásról szóló elmélete


Donald Trump támogatói a floridai Miamiban 2020. november 3-án.
Donald Trump támogatói a floridai Miamiban 2020. november 3-án.

Több befolyásos amerikai republikánus politikus is élesen bírálta Donald Trump elnököt, amiért csalással vádolta meg a demokratákat, miközben Trump kihívója, Joe Biden közelebb került a győzelemhez.

Nemcsak a demokraták és híveik bírálják az elcsalt választásokról beszélő Donald Trumpot, hanem saját pártjának néhány befolyásos tagja is. A bírálók közt van Mitt Romney utahi szenátor, egykori elnökjelölt és a liberális beállítottságú Massachusetts állam volt kormányzója. Romney egy pénteken kiadott nyilatkozatban azt írta: Trumpnak joga van a szavazatok újraszámolását és vizsgálatot kérni, ha alapos gyanú merül fel a választási csalásról.

Ugyanakkor az elnök “hibát követett el, amikor azt mondta: a választásokat elcsalták, a szavazás korrupt volt, és hogy ellopták a voksokat. Ezzel kárt okoz a szabadság ügyének itthon és világszerte, meggyengíti a köztársaság alapját jelentő intézményeket és meggondolatlan módon, pusztító és veszélyes szenvedélyek tüzét lobbantja fel” - mondta Romney, aki már korábban is bírálta néhányszor az elnököt.

Nem mutatott be bizonyítékot a csalást emlegető elnök

Más vezető republikánus is kritizálta Trumpot a szavazások után tett alaptalan megjegyzései miatt, bár sokan vagy a védelmükbe vették őt vagy hallgattak.

Az elnök győztesnek kiáltotta ki magát, miközben az addig beszámított elektori szavazatok alapján vesztésre áll Joe Bidennel szemben. Emellett több szövetségi államban jogi úton meg akarja óvni a választási eredményt.

November 5-én, a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján az összefüggéstelenül beszélő Trump továbbra is azt állította, hogy széleskörű választási csalásokat követtek el azokban az államokban, ahol vesztésre állt. Ennek ellenére egyetlen államban sem volt jele szabálysértésnek és Trump nem támasztotta alá bizonyítékokkal az állításait.

Republikánus vélemények: “aggasztó, veszélyes és aláássa a demokratikus folyamatokat”

A kulcsfontosságú csatatérállam, Pennsylvania republikánus szenátora, Pat Tooney “nagyon aggasztónak” nevezte Trump választási csalásról szóló állítását. “Egyszerűen senkitől sem láttam semmilyen bizonyítékot bárminemű széleskörű korrupcióra vagy csalásra” - mondta Tooney a CBS TV-nek. “Az elnök tegnap esti beszéde nagyon aggasztó volt a számomra, mert nagyon, nagyon komoly vádakat fogalmazott meg, de semmilyen bizonyítékot nem mutatott be” - mondta.

Will Hurd texasi republikánus kongresszusi képviselő, aki nem szállt versenybe újraválasztásáért “veszélyesnek és rossznak” nevezte az elnök megjegyzéseit. Hozzátette: Trump véleménye aláássa az amerikai politikai folyamatot, “pontosan azt az alapot, amire ezt a nemzetet építették”.

A mérsékelt Republikánusként ismert Larry Hogan, marylandi kormányzó és a 2024-es elnökválasztás egyik lehetséges esélyese eddig is gyakran bírálta Trumpot és most is világosan elítélte. “Nem lehet megvédeni az elnök ma esti szavait, amelyekkel aláásta demokratikus folyamatunkat. Amerika a voksokat számolja és tiszteletben kell tartanunk az eredményt, ahogy eddig is tettük” - mondta.

Az eredményeket mutató, folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

Akik inkább az elnök oldalán állnak

Mitch McConnell, a Szenátusban többségi Republikánus frakció vezetője semlegesebb hangot ütött meg. “Minden jogos szavazatot be kell számítani. Mindegyik oldalnak tiszteletben kell tartania a folyamatot” - írta pénteken a Twitteren.

Lindsey Graham dél-karolinai szenátor és Trump lelkes híve azt mondta riportereknek: támogatja az elnököt abban, hogy több államban a szavazatok újraszámolását kéri. Lindsay azt mondta, szerinte a következő 48 órában előkerülnek a bizonyítékok a választási visszaélésekről, de a Trump-stábnak kell eldöntenie, hogy bíróság elé viszi-e a kérdést.

Az alsóházi kisebbségi Republikánus frakció vezetője, Kevin McCarthy ellentmondásosabban fogalmazott. Azt mondta, hogy Trump “megnyerte” a választásokat, annak ellenére, hogy több államban még nem zárult le a szavazatszámlálás. “Tehát mindenkinek, aki figyel: ne hallgassatok, ne maradjatok csendben! Nem engedhetjük meg, hogy ez történjen az orrunk előtt. Fogjunk össze, állítsuk meg!” - mondta McCarthy november 5-én a Fox News adásában.

Közben péntek este Joe Biden vezetett ötből négy olyan államban, ahol még nem hirdették ki a hivatalos végeredményt és ahol még néhány ezer szavazat számlálását be kellett fejezni. A demokrata jelölt így közel állt ahhoz, hogy elérje az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazatot.

Az AP és az AFP tudósításai alapján.

XS
SM
MD
LG