Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vezető ügyészt és rendőrt tartóztattak le Szlovákiában


Szlovák rendőr egy olasz üzletember tőketerebesi háza előtt, 2018. március elsején.
Szlovák rendőr egy olasz üzletember tőketerebesi háza előtt, 2018. március elsején.

Letartóztatták Szlovákiában a Különleges Ügyészi Hivatal vezetőjét és a rendőrség különleges egységének igazgatóhelyettesét, miközben egy másik egykori főrendőrt elítéltek.

Letartóztatta csütörtökön a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) Dušan Kováčikot, a Különleges Ügyészi Hivatal vezetőjét, írja a DennikN értesülése alapján a Parameter.sk. Mellette Norbert Pakšit, a rendőrség különleges tevékenységet folytató alakulatának igazgatóhelyettesét is letartóztatták.

Eközben egy volt rendőrt elítéltek a lap szerint, Štefan Šaróka, a NAKA nyugat-szlovákiai kirendeltségének egykori igazgatója három év felfüggesztett börtönbüntetést és 35 ezer eurós (mintegy 13 millió forint) bírságot kapott.

Šaróka megúszta a börtönt

Utóbbi esetnél Šaróka 8 év letöltendőt is kaphatott volna, de ő az eljárás elején beismerte a bűnösségét, és vádalkut kötött a Speciális Ügyészséggel.

Šaróka 1994-től dolgozott rendőrként, de a gyanú szerint 2011-től már a dunaszerdahelyi magyar maffiózókkal is együttműködött. Pontosabban éveken át rendőrségi információkkal látta el a bűnszervezet tagjait, az azóta gyilkosságért is elítélt Kádár Krisztiánt és Zakál Ferencet. A NAKA egykori igazgatója ezért a szolgáltatásáért készpénzt, autót, motort és egyéb értéktárgyakat kapott a szervezett bűnözői körtől.

A Parameter.sk egy korábbi interjúja segítségével bepillantást nyerhet a dunaszerdahelyi magyar maffia hétköznapjaiba, egy tanú elmondása alapján.

Néhányan elkezdtek vallani

Az ügyész és a másik főrendőr csütörtöki letartóztatása után mindketten gyanúsítottá váltak. A DennikN információ szerint ők egy másik csapattal, a pozsonyi Takač féle bűnszervezettel működhettek együtt.

Kettejük meggyanúsításuk ahhoz köthető, hogy két korábban letartóztatott gyanúsított elkezdett vallani.

A DennikN szerint a mostani gyanúsítottaknak, tehát a Különleges Ügyészi Hivatal vezetőjének és a rendőrségi különleges egység igazgatóhelyettesét köze lehet ahhoz, ahogy egyebek között vesztegetéssel 2017-en szabadlábra helyezték a Takáč-klán legutóbbi vezetőjét.

Az Országos Rendőrkapitányság és a Különleges Ügyészi Hivatal szóvivője nem nyilatkozott, mondván, hogy folyamatban lévő eljárásról van szó.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG