Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Videón, ahogy az orosz katonák árkokat ásnak egy erősen radioaktív területen Csernobilnál


Videón egy orosz katonai tábor Csernobilnál. A katonák épp lövészárkot ásnak 2022. április 6-án
Videón egy orosz katonai tábor Csernobilnál. A katonák épp lövészárkot ásnak 2022. április 6-án

Az ukrán hadsereg megosztott egy drónról készült videót, amely szemmel láthatóan árkokat és tanknyomokat mutat a Vörös-erdőben, a föld egyik legradioaktívabb helyén, a csernobili tiltott zónában.

„Videó bizonyítja, hogy az orosz hadparancsnokság arra utasította a katonáit, hogy erődítményeket ássanak a csernobili atomerőmű közelében, a radioaktív Vörös-erdőben 2022 márciusában” – közölte az ukrán hadsereg Twitteren, ahol a videót is posztolta.

A Vörös-erdő alig ötszáz méterre található a csernobili nukleáris létesítménytől. Az atomerőmű 4-es reaktorában 1986-ban történt robbanás és tűz igencsak erősen érintette.

Az orosz csapatok a február 24-én Ukrajna ellen indított invázió kezdetén foglalták el Csernobilt. Múlt héten a megszálló orosz erők távoztak a helyszínről – közölte az ukrán állami nukleáris vállalat, az Energoatom.

A társaság megerősítette azokat a jelentéseket is, melyek szerint orosz katonák lövészárkokat ástak a csernobili tilalmi övezet leginkább szennyezett részén, és „jelentős dózisban” szenvedtek el sugárzást.

A BBC még nem tudta a videó eredetét és készítésének időpontját hitelesíteni.

Készült a BBC tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG