Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vigyázzon, csalók is feltűnhetnek a népszámlálás ürügyén


Október elseje óta népszámlálás zajlik Magyarországon, érdemes odafigyelni, mert ez a csalók számára is jó lehetőségeket kínálhat. Ezzel együtt az egész országnak fontos, hogy a népszámlálás minél pontosabban sikerüljön.

Miután november 28-ig népszámlálás zajlik Magyarországon, a rendőrség külön közleményben figyelmeztetett a csalók lehetséges felbukkanására is.

A népszámlálásnak két szakasza van:

  • október 1. és október 16. között interneten lehet kitölteni a kérdőíveket,
  • ezt követően számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat. Akik nem élnek ezekkel a lehetőségekkel, november 21. és november 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

A kérdőívet mindenkinek kötelező kitölteni, aki Magyarországon él. Beleértve azokat is, akik külföldiek, de már több mint három hónapja itt élnek. És azokat is, akik itt élnek, de jelenleg külföldön vannak 12 hónapnál kevesebb ideig.

Csak levélben érkezhet kód a netes kitöltéshez

Aki az online kitöltést választja, az a https://belepes.nepszamlalas2022.hu/ zárt rendszeren keresztül, kizárólag a háztartás címére levélben kézbesített egyedi belépési kód segítségével tud adatokat szolgáltatni.

A rendőrség azt kéri, hogy belépéskor győződjön meg róla, hogy a weboldal biztonságos, az URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a „Biztonságos” kifejezés. És legyen gyanús, ha például csak a személyes adataira, anyagi helyzetére, netán a bankszámlája adataira kérdeznek rá.

A kitöltés nagyjából fél órát vesz igénybe, így a túl rövid kérdőív is azonnal gyanús lehet. Aki mégis úgy érzi, hogy átverték, az tegyen feljelentést az illetékes rendőrkapitányságon, de vagy bejelentést bármelyik rendőrnél vagy a 112-es segélyhívószámon.

A népszámlálás nagyon drága és ritka művelet, minél pontosabb megvalósítása pedig az egész ország érdeke. A közigazgatási, gazdasági, oktatási, kulturális tervezés jó esetben ezeken az adatokon is nyugszik, emellett a tudományos kutatásokhoz is különösen értékes lesz megtudni, hogy hogy élnek Magyarországon az emberek. Emellett külföldről is ez alapján fognak leginkább képet kapni a magyarországi állapotokról, tette hozzá például a KSH. Itt tájékozódhat még a kérdésekről.

Az előző népszámlálás 11 éve, 2011-ben volt. A következőt tavaly kellett volna tartani, de a járvány miatt egy évvel elhalasztották. Az első magyarországi népszámlálást még II. József rendelte el, és 1784-től kezdve három éven át tartott.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG