Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Világszerte utcára vonul a Fridays for Future


 Greta Thunberg klímaaktivista is részt vett a Fridays For Future egyik tüntetésén a svéd parlament előtt szeptember 25-én
Greta Thunberg klímaaktivista is részt vett a Fridays For Future egyik tüntetésén a svéd parlament előtt szeptember 25-én

A környezetvédő mozgalom, ami főleg Greta Thunberg svéd aktivista nevéről ismert, újra élő tiltakozásokat szervez világszerte, ugyanis szerintük a járvány ellenére a klímaváltozás továbbra is komoly fenyegetést jelent.

Ismét az utcára vonulnak világszerte a Fridays for Future aktivistái, a klímaváltozás elleni hatékonyabb fellépésért küzdő fiatalok hosszú idő után először szerveznek ismét élő tiltakozásokat, a járványhelyzet miatt ugyanis az utóbbi hónapokban inkább virtuális akciókat tartottak, írja a Deutsche Welle.

Nemzetközi klímanap

A nemzetközi klímanapnak keresztelt esemény a Greta Thunberg klímaaktivista nevével fémjelzett úgynevezett „iskolasztrájk” 110. hete is egyben.

A mozgalom lényege, hogy a diákok péntekenként tiltakozásokat tartanak iskola helyett, amíg a világ kormányai nem lépnek fel érdemben a klímaváltozás ellen, ugyanis a tétlenségükkel az aktivisták szerint az ő jövőjüket teszik tönkre a felnőttek.

Greta Thunberg

A Fridays for Future szeptember 25-re hirdette meg a nemzetközi klímanapot, a szervezet szerint a koronavírus-járvány ellenére a klímaváltozás kérdése továbbra is ugyanakkora probléma, mint eddig volt.

A fiatal aktivista Twitter-bejegyzése szerint világszerte 3100 demonstrációval készülnek a mozgalom tagjai, akik arra kérik a résztvevőket, figyeljenek a járványügyi előírásokra. Csak Svédországban, Greta Thunberg hazájában, 80 tiltakozást szerveztek a mozgalom tagjai.

Elhatárolódnak a járványszkeptikusoktól

Németországban a Deutsche Welle forrásai szerint 450 városban készültek tiltakozásokra a klímanap alkalmából. Berlinben a Brandenburg-kapuhoz várják a tiltakozókat, akiket megkértek, hogy viseljenek maszkot, és tartsák a távolságot.

Luisa Neubauer német klímaaktivista külön hangsúlyozta, hogy ők egy „felelős demokratikus mozgalom képviselői”, szemben a néhány hete tartott berlini tüntetés résztvevőivel, akik a járványügyi intézkedések ellen tiltakoztak.

Világszerte az utcára vonultak

Európán kívül is ismét az utcára vonultak a Föld jövőjéért aggódó fiatalok. Tiltakozást tartanak egyebek közt Dél-Afrikában, Japánban, Kenyában, a Fülöp-szigeteken és Bangladesben is.

A szervezet magyar szimpatizánsai is részt vesznek a nemzetközi klímanapon, a Fridays for Future Magyarország azonban azt írja a Facebook-oldalán, hogy a járvány miatt az interneten készülnek eseményekkel, nem tartanak élő tömeges tiltakozás.

XS
SM
MD
LG