Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Világörökségi védelem alá került Verespatak


Így szennyezte be a verespataki bánya az Arany-folyót 2002. november 7-én
Így szennyezte be a verespataki bánya az Arany-folyót 2002. november 7-én

Twitter-oldalán közölte a hírt az UNESCO: a római időkből származó aranybánya, a Roșia Montană felkerült a világörökségi listára. De nem csak arra: ott van mostantól a veszélyeztetett világörökségi helyszínekén is.

2016 szeptemberében került rá Verespatak az előzetes listára, de két évvel később a Világörökség-bizottság úgy határozott, hogy elhalasztja a felvételét. A román kormány kért halasztást akkor a kanadai Gabriel Resources bányavállalattal folytatott pere rendezéséig.

A kanadai cég 1999-ben kapott engedélyt a verespataki bányatelep kiaknázására, de Bukarest a tüntetések hatására leállította az aranybányászatot. A kanadaiak 4,4 milliárd dollár kártérítést kértek.

Tavaly év elején aztán a bukaresti kulturális minisztérium bejelentette, hogy a kormány újraindítja azt az eljárást, amely lehetővé teszi Verespatak felvételét az UNESCO világörökségi listájára. A mostani döntés megnehezíti, hogy újrakezdődjön a bányászati tevékenység a nemesfémekben gazdag területen, Románia középső részén.

A föld több száz tonna aranyat és ezüstöt rejt Verespatakon, ami Európa egyik legnagyobb értékes ásványianyag-tartalékává teszi a térséget. Sokan vélik úgy, hogy a helyi közösség nem engedheti meg magának, hogy lemondjon ilyen gazdagságról – írja a Balkan Insight magazin.

Kelemen Hunor, a román kormánykoalícióban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke nemrég azt nyilatkozta a Szabad Európának, hogy az UNESCO védnöksége inkább presztízskérdés, nem jelent igazi megoldást Verespatak számára. Az RMDSZ a korábbi években ellenezte a bányászatot, most viszont már nem. Kelemen Hunor szerint az UNESCO nem tiltja azt, de bizonyos mértékben védené a műemlékegyüttest.

„Sokan azt mondják, hogy ha az UNESCO-listára felkerül, jön a pénz. Az UNESCO nem ad egy garast sem, azt Romániának kell előállítania a kulturális örökség megőrzéséhez is, illetve alternatív megélhetőség biztosítására. Verespatakon emberek élnek, családok élnek még, ebben a pillanatban a számukra semmi alternatíva nincs. Nehezen tudom elképzelni, hogy azok, akik nemzedékeken keresztül bányászattal foglalkoztak, holnaptól biomálnalevet fognak préselni, és abból fogják eltartani a családjukat.”

"Hét hegyet ledarálni" - Verespatak dilemmája
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:07:21 0:00

XS
SM
MD
LG