Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Világszerte rekordokat döntött a napi fertőzésszám


Védőruhában dolgozó egészségügyi alkalmazott szünetet tart egy kínai egészségügyi központban 2020. február 2-án.
Védőruhában dolgozó egészségügyi alkalmazott szünetet tart egy kínai egészségügyi központban 2020. február 2-án.

Magyarországon a járvány kezdete óta most haltak meg a legtöbben a koronavírus okozta betegségben. Világszerte újra szigorításokat vezetnek be az egyre súlyosbodó helyzet miatt.

Az elmúlt 24 órában 1293 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki az új koronavírust, ezzel 43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 33 krónikus beteg, így az elhunytak száma 1085 főre emelkedett, 13 134-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 28 806 fő. 1642 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen. Az Operatív Törzs jelenleg 52 óvodában és 22 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 185 osztálynál és 10 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet vezettek be a megbetegedések miatt.

  • Az Egyesült Államokban október 15-én mintegy 60 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Velük együtt már több mint 8 millióan vannak a regisztrált betegek, és eddig már 217 ezernél is több halálos áldozatot követelt a járvány.
  • Franciaországban október 17-től december 1-ig minden nap este 9 óra után lakhelyelhagyási tilalom lép érvénybe Párizsban és más nagyvárosokban. A párizsi régió egészségügyi hatósága azt jelentette, hogy az intenzív kórházi ágyak több mint felében koronavírusos betegeket ápolnak.
  • Németországban rekordot döntött a napi új fertőzésszám, 24 óra alatt 7 334 beteget regisztráltak. Angela Merkel kancellár és a tartományok kormányzatai megállapodtak, hogy szigorítják az országban a maszkviselés szabályait, kötelezik a vendéglátóhelyeket, hogy korán bezárjanak, valamint korlátozzák a gyülekezést is ott, ahol szükséges.
  • Oroszországban a járvány kezdete óta október 15-én haltak meg a legtöbben a járványban: 286-an. Velük 23 491-re emelkedett a betegség áldozatainak a száma az országban.
  • Csehországban tovább nő a fertőzések száma, annak ellenére, hogy nemrég szigorú korlátozásokat vezettek be. Huszonnégy óra leforgása alatt 9 721 új fertőzöttet jelentettek, ez az eddigi legmagasabb napi fertőzésszám.
  • Lengyelországban és Olaszországban is sok az új beteg, az olaszoknál 7 ezer fölött volt 14-én a napi fertőzésszám, a lengyeleknél pedig majdnem 9 ezer beteget regisztráltak egy nap leforgása alatt.

Különösen veszélyes, ha valaki influenzás is

Sokkal súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és kétszer akkora lehet az esély a halálra, ha valaki egyszerre kapja el a koronavírust és az influenzát – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa pénteken a Kossuth Rádióban.

Szlávik János hangsúlyozta, hogy ezt csak az influenza elleni oltással lehet elkerülni, ezért azt tanácsolja, hogy a rizikócsoportba tartozók mindenképpen oltassák be magukat. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a szakember arról is beszélt, hogy a járvány felszálló ágban van, a következő hetekben is nagyon sok új betegre lehet számítani. A kórházak folyamatosan telítődnek, de jelenleg bőven van még hely. Mint mondta, a fertőzöttek átlagéletkora egyre magasabb, ezért hamarosan – az első hullámhoz hasonlóan – megint az idős, krónikus betegekre kell koncentrálni.

Szlávik János a Szabad Európa honlapján hétvégén megjelenő podcastben arról is beszél, hogy szerinte bírják-e a hazai kórházak a járvány okozta egyre nagyobb terhelést. Arról is kérdeztük a szakembert, szerinte mikorra lesz vakcina és az vajon tényleges megoldást jelenthet-e egy hasonló méretű járvány elkerülésére.

A franciák támogatják a kijárási tilalmat

Emmanuel Macron francia államfő szerda esti televíziós beszédében jelentette be, hogy szombattól kezdve este 9 és reggel 6 óra között kijárási tilalom lép életbe kilenc nagyvárosban (Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier).

Az említett nagyvárosokban élő mintegy 20 millió ember 62 százaléka támogatja az intézkedést, és 90 százalékuk úgy gondolja, hogy be is fogja azt tartani.

Az újabb szigorítások közül a megkérdezettek 59 százaléka azt is támogatja, hogy magánlakásokban rendezett találkozókon egyszerre ne legyenek hatnál többen, és kétharmaduk le is mondott arról, hogy a következő hetekben találkozzon a hozzátartozóival.

Szlovákiában és Szarajevóban kültéren is maszkot kell viselni

Bosznia-Hercegovinában a fertőzöttek számának rohamos növekedése miatt Szarajevóban szabadtéren is kötelezővé tették a maszk használatát, és más településekre is kiterjeszthetik ezt az intézkedést, amennyiben szükség lesz rá.

Új óvintézkedések léptek életbe csütörtökön Szlovákiában is a koronavírus-járvány megfékezésére. Országszerte kötelező lett például a szájmaszk viselése a köztereken is. Délelőtt 9 és 11 óra között az élelmiszerboltokat és a drogériákat az idősek számára tartják fenn. Bezárták a mozikat, a színházakat és az élményfürdőket, a vendéglőkben pedig csak a teraszokon szolgálhatnak fel ételt.

A középiskolákat már hétfőn bezárták, áttértek a távoktatásra. Szerdán Szlovákiában 1929 új fertőzöttet regisztráltak, ez az eddigi legmagasabb napi szám.

Lengyelország is szigorít

Szombattól az ország nagy része, vagyis a 380 járás, illetve járásstátusú város közül 152, beleértve a fővárost, Varsót is, úgynevezett piros zóna lesz. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a legszigorúbb járványügyi intézkedések lépnek életbe. A középiskolákban és az egyetemeken távoktatásra térnek át, és számos, a boltok, a kulturális intézmények működését érintő korlátozást vezetnek be. Közönség nélkül szervezik a sporteseményeket, bezárják az uszodákat, az edzőtermeket. A gyülekezéseket 10 főre korlátozzák, az egyházi szertartásokon 7 négyzetméterenként egy személy vehet csak részt.

A boltokban egyszerre legfeljebb ötször annyian lehetnej egyszerre, ahány pénztár az üzletben működik. Az éttermek 6 és 21 óra között tarthatnak csak nyitva, és minden második asztal lehet csak foglalt. A tömegközlekedési járműveken az ülőhelyek felét szabad csak elfoglalni. Csütörtökön a 38 millió lakosú Lengyelországban 8099 új fertőzésről számoltak be, ez eddig a legtöbb a járvány kitörése óta.

XS
SM
MD
LG