Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszaesett az Egyesült Királyság uniós exportja a brexit első hónapjában


Zöldségeket pakol a londoni New Covent Garden Market egyik dolgozója 2021. január 4-én.
Zöldségeket pakol a londoni New Covent Garden Market egyik dolgozója 2021. január 4-én.

Mind az import, mind pedig az unióba irányuló export is nagyot zuhant az Egyesült Királyság új kereskedelmi kapcsolatainak első hónapjában. Ez a most közzétett statisztikai adatokból derül ki.

Januárban majdnem a felére (40,7 százalékkal) esett vissza az EU-ba irányuló brit export a helyi statisztikai hivatal adatai szerint. Az import is több mint negyedével (28,8 százalékkal) csökkent az Egyesült Királyságban.

A Statisztikai Hivatal korábban arra figyelmeztetett, hogy a jrávány miatt nehezebb külön a brexit kereskedelmi hatásait felmérni januárban. De a hivatal állítása szerint vannak arra utaló jelek, hogy ez ártott a kereskedelemnek az év elején.

Több hatást kell vizsgálni

Külső bizonyítékok azt mutatják, hogy az áruk 2021 január eleji lassabb kereskedelme az átmeneti időszak vége által okozott zavaroknak tudható be”– jelentette.

A közlemény szerint a januári gyenge adatok valószínűleg a novemberi és decemberi készletek felhalmozódását tükrözték. Ezek a brexit átmeneti időszakának vége előtt keletkeztek. Továbbá a már említett koronavírus okozta lezárások is hatással voltak kereskedelemre.

„Mindez potenciálisan hozzájárulhatott a januári árukereskedelem visszaeséséhez”– írják a közleményben.

Nagy-Britannia árukereskedelmi hiánya, beleértve az unión kívüli országokat is, januárban 9,826 milliárd fontra csökkent, a decemberi 14,315 milliárd fontról.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG