Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszaküldte a parlamentnek a magyar életmód védelméről szóló törvényt Novák Katalin


Novák Katalin köztársasági elnök előadást tart a párizsi Institut de Philosophie Comparée egyetemen. 2022. november 10.
Novák Katalin köztársasági elnök előadást tart a párizsi Institut de Philosophie Comparée egyetemen. 2022. november 10.

A köztársasági elnök pénteken este levélben fejtette ki Kövér László házelnöknek kifogásait az új bejelentőtörvénnyel kapcsolatban. Mint írta, annak III. fejezete „nem erősíti, inkább gyengíti az alaptörvényi értékek védelmét”.

"Az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújtható bejelentések" címen jegyzett törvény célja elméletben a bejelentővédelemre vonatkozó EU-s irányelvek átültetése a magyar jogrendbe, ám Novák Katalin szerint a magyar szabályozás eszközei "joggal vitathatók, mert a közösség tagjai közötti bizalmatlanság növelését szolgálhatják."

"Az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújtható bejelentéseknek (…) a szabályozása nem kapcsolódik az Irányelv átültetéséhez, és a közérdekű bejelentésekre vonatkozóan eddig is létezett magyar szabályokhoz sem illeszkedik szervesen" – érvel az államfő.

Novák Katalin azt is kifogásolja, hogy az április 11-én elfogadott törvény említett fejezete nem határozza meg egyértelműen a bejelenteni való magatartásokat, és az sem világos, hogy a bejelentések milyen jogkövetkezményekkel járnának.

Mint írja, a jogszabálynak még az uniós irányelvek átvételét célzó része is problémás, hiszen "az alaptörvényi értékek védelme" alapján tett bejelentésekben jogellenesnek minősíthetnek olyan magatartást is, mely amúgy az Alaptörvényben biztosított véleménynyilvánítás szabadsága körébe tartozik.

A köztársasági elnök politikai vétóját az Országgyűlés elvetheti - ehhez egyszerű többség is elegendő.

XS
SM
MD
LG