Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszatekintő 2023: Így lettek milliárdjai az Orbán családnak


Jandó Zoltán
Jandó Zoltán
Sorozatunkban arra kértük kollégáinkat, hogy válogassanak legfontosabb 2023-as cikkeikből, és írjanak hozzá bevezetőt vagy utóiratot, ha például az adott témában jelentős fejlemény történt az első megjelenés óta. Visszatekintő 2023: ez volt az év a Szabad Európa munkatársai szerint. Ez az interjú eredetileg 2023. szeptember 11-én jelent meg.


Jandó Zoltánnak, a G7 újságírójának sikerült bebizonyítania, hogy az Orbán család vagyona megközelítette a bűvös százmilliárd forintos határt. A család pénzügyei körül azóta is egyre több furcsaság történik. Decemberben derítette ki a 24.hu, hogy alig egy hónappal azután, hogy Orbán Ráhel nevében eljárva Tiborcz István aláírta a tokaj-hegyaljai földbirtokok átruházásáról szóló adásvételi szerződéseket, törölték a világörökséghez tartozó ingatlanok tulajdoni lapjairól az állam elővásárlási jogát tartalmazó bejegyzéseket.

Húsz éve még azt mondta Orbán Viktor az édesapjának, hogy ne szállítson követ állami útépítésekre, ma már a miniszterelnök apja milliárdos profitot szed ki a bányáiból. Tiborcz István, a kormányfő veje pedig bankot vett, szállodákat épít és vagyonkezelő céget vásárolt.

A szemmel látható gazdagodás 2014–2015-ben kezdődött. Ekkor lépett színre és kezdett felemelkedni az új generáció: Orbán Viktor lánya, Ráhel, és férje, Tiborcz István.

„Ha ott nem voltak gátak, nyilván a másik generációval szemben sem lehetett” – mondta Jandó Zoltán, a G7 gazdasági portál újságírója.

Ekkor romlott meg látványosan Simicska Lajos és a miniszterelnök viszonya; Simicska fogta az össze a Fidesz gazdasági hátterét. A szakítást követően Orbán Viktor levonta a következtetést: nem jó, ha egy kézben koncentrálódik ez a vagyontömeg.

Ebbe a decentralizált modellbe illeszkedik az, hogy az Orbán család körül is egyre nagyobb „nemzeti tőke” halmozódik fel.

Erről szóló podcastunk itt hallgatható meg:

Így lettek milliárdjai az Orbán családnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:22:19 0:00
  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG