Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszatért a zaporizzsjai atomerőműbe a NAÜ főigazgatója


Rafael Grossi a zaporizzsjai atomerőműnél 2023. március 29-én
Rafael Grossi a zaporizzsjai atomerőműnél 2023. március 29-én

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője ismét felkereste az Ukrajna és egyben egész Európa legnagyobb nukleáris erőművének számító létesítményt, miután előző nap arról beszélt, hogy közel van a megállapodás a reaktorok védelméről.

Rafael Grossi korábban már járt az invázió kezdete óta orosz ellenőrzés alatt álló erőműben, amelynek környékéről többször is harcokról érkeztek jelentések.

A bécsi székhelyű NAÜ szakemberei a nukleáris katasztrófával kapcsolatos aggodalmak miatt felváltva teljesítenek szolgálatot a létesítményben, a főigazgató pedig közölte, hogy kötelességének érzi a felek közötti tárgyalások előmozdítását a biztonság erősítése érdekében.

Ehhez kapcsolódóan: Előrelépés történt a biztonsági övezet ügyében a zaporizzsjai atomerőműnél

A tisztségviselő arról számolt be, hogy hétfőn az ukrán elnökkel találkozott, és a következő napokban nagy valószínűséggel Moszkvába utazik.

Grossi számos alkalommal olyan biztonsági zóna létrehozását sürgette a zaporizzsjai létesítmény körül, amelyet egyik fél sem támadna. Leszögezte: ennek kifejezetten az atomkatasztrófa megelőzése lenne a célja, nem egy szélesebb körű tűzszünet tető alá hozása.

Volodimir Zelenszkij ugyanakkor az AP hírügynökségnek adott friss interjúban kijelentette, hogy nem túl derűlátó a közeljövőbeli megállapodás esélyeit illetően.

Ehhez kapcsolódóan: Találat érte a zaporizzsjai atomerőmű egyik radioaktívhulladék-tárolóját

Az orosz haderő ellenőrzése alá került, szovjet tervezésű erőművet az utóbbi hónapokban többször is légicsapások érték, amiért a szemben álló felek egymást okolják. Sokakat komoly aggodalommal tölt el egy, az 1986-os csernobili nukleáris balesethez hasonló katasztrófa veszélye.

A zaporizzsjai atomerőmű a február 24-én kitört háború előtt Ukrajna áramellátásának mintegy ötödét biztosította, de a harcok miatt le kellett állítani a reaktorokat. Ennek ellenére is fennáll a túlmelegedés kockázata, amennyiben elvágják az áramellátást, mint ahogy többször is történt, és megszűnik a tartalékgenerátorok működése. Eddig nem regisztrálták radioaktív anyag szivárgását.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG