Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vita a hétvégi karanténról Ukrajnában


Élelmiszert áruló nyugdíjas nő a kijevi metróban, 2020. november 11-én.
Élelmiszert áruló nyugdíjas nő a kijevi metróban, 2020. november 11-én.

Ukrajnában, az emelkedő esetszám ellenére még csak enyhe korlátozásokat vezettek be. Volodimir Zelenszkij elnök a lezárások folytatása mellett érvelt, azonban nemrég maga is karanténba került, és a parlament a távollétében enyhítéseket szavazhat meg.

Ukrajnában szeptember óta meredeken emelkedtek a koronavírus-esetszámok. A hétvégén már több mint 12 ezer új fertőzést regisztráltak, az elhunytak száma pedig elérte a 9600-at. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még októberben azt mondta, országszerte szigorú karanténra lesz szükség, ha a napi fertőzésszám átlépi a 9500-at. Egyelőre azonban a kijevi kormány még nem vezetett be olyan szigorú korlátozásokat, mint amiket a legtöbb európai országban már megszokhattak az emberek.

Az elnök is karanténba került

A jelenlegi szabályozás úgynevezett hétvégi karantént ír csak elő, ennek határidejét nemrég meghosszabbították december 31-ig. Az intézkedések értelében minden hét péntek éjféltől szombat éjfélig érvényesek a korlátozások, ez idő alatt csak a kulcsfontosságú üzletek tarthatnak nyitva.

Zelenszkij szombaton, Facebook-üzenetben úgy nyilatkozott, a hétvégi karantén az egyetlen esély az ország teljes lezárásának elkerülésére, amit muszáj kihasználni. Az ukrán elnök azután szólalt meg, hogy ő maga is karanténba került: a hét elején Zelenszkij és az elnöki hivatal vezetője, Andrij Jernak koronavírus-tesztje is pozitív lett.

Az államfő Facebook-bejegyzésében azt írta, „le kell lassítanunk a betegség terjedését. Az orvosaink hősiesen harcolnak a vírus megfékezéséért, de nem szabad olyan helyzetet teremtenünk, ahol választaniuk kell, melyik betegeket látják el”.

Sokan tiltakoztak a lezárások ellen

A részleges lezárásokkal sem ért egyet mindenki Ukrajnában. A héten, Kijevben több százan vettek részt a „Jogom van dolgozni!” jelszóval meghirdetett tüntetésen. A résztvevők a korlátozások feloldását követelték, és azt, hogy kapjanak kártérítést a lezárások miatt veszteségeket elszenvedő cégek.

Munkavállalók és vállalkozók mellett több ukrán város vezetői is úgy gondolják, a gazdasági károk miatt nem éri meg fenntartani a biztonsági intézkedéseket. Cserkaszi városában például a közgyűlés határozatban döntötte el, hogy nem teljesítik a kormány lezárásra vonatkozó utasításait. „Úgy látjuk, hogy a kormány által november 11-én bevezetett lezárások figyelmen kívül hagyják, hogy nem minden ukrán városban hasonló a helyzet, ezért át kellene gondolni ezeket az intézkedéseket. Az ilyen döntéseket a helyi viszonyokhoz kellene igazítani” – mondta a döntésről Cserkaszi polgármestere.

A 112 ukrán hírportál szerint az ülésen helyi vállalkozók is részt vettek, akik arra kérték a döntéshozókat, hogy ne vezessék be a korlátozásokat, és hétvégén is nyitva tarthassanak a nem létfontosságú üzletek és éttermek, ha tudják biztosítani a vendégek biztonságos távolságtartását.

Pénteken a parlamenti frakciók vezetői is komolyan tárgyaltak a hétvégi karantén feloldásától. Jaroszláv Zseleznyak parlamenti képviselő azt mondta, a frakciók nem egyeztek még meg közös álláspontról, de jövő hétfőig igyekeznek kidolgozni egy megoldást, ami akár a korlátozások megszüntetését, vagy enyhítését is jelentheti. A járvány egyébként magát a törvényhozást is nehezíti, a héten el kellett halasztani egy parlamenti ülést, miután több képviselő is megbetegedett.

XS
SM
MD
LG