Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vita délutántól délelőttig - terítéken a státusztörvény


Tiltakozók a Parlament előtti Kossuth téren, miközben a képviselők a státusztörvényről vitáznak az országgyűlésben 2023. június 16-án.
Tiltakozók a Parlament előtti Kossuth téren, miközben a képviselők a státusztörvényről vitáznak az országgyűlésben 2023. június 16-án.

Pénteken megkezdődött és 18 órán át folytatódott az erős indulatokat felkavaró legújabb pedagógus életpályamodell vitája a Parlamentben. Az épület előtt, a Kossuth Lajos téren a hónapok óta tüntető tanárok és diákok, illetve támogatóik tiltakoztak, több ezren. A zárószavazás a Szabad Európa értesülései szerint július elején lehet.

Szombaton délelőtt fél 10-kor ért véget az országgyűlésben a státusztörvény pénteken délután 4-kor megkezdett vitája. Az ellenzéki képviselők leginkább arról beszéltek, hogy a kormány mindenre talál pénzt, csak a pedagógusok fizetésére nem. De szó esett arról is, hogy a rendszer lassanként mindenkit bedarál Magyarországon, alig marad jó tanár a pályán, miközben az oktatás a harmadik világra jellemző problémákkal küzd.

Ehhez kapcsolódóan: Rendkívüli előkészületek után kezdik ma a státusztörvény parlamenti tárgyalását

A Belügyminisztériumot képviselő egészségügyi államtitkár, Takács Péter a vita végén úgy vélte: komolyan vehető érv nem hangzott el a másik oldalról, a javaslat előre viszi az oktatás ügyét, a szükséges egyeztetéseket már lefolytatták róla. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint az egyeztetések nem voltak érdemiek és nem törekedtek kompromisszumra.

Ehhez kapcsolódóan: Ellenzéki kivonulással zárult a Pintér Sándorral tartott egyeztetés a státusztörvényről

A vitával egy időben, péntek délutántól több ezren tüntettek a Parlamentnél a "rabszolgatörvénynek" is nevezett státusztörvény elfogadása ellen. Az ellenzők szerint a jogszabály tervezete nem teszi vonzóbbá a pedagóguspályát, viszont szerzett jogokat vesz el és szűkíti a szakmai autonómiát, a véleménynyilvánítás szabadságát, a munkakörülmények biztonságát, valamint sérti a szülők jogát és a diákok oktatással kapcsolatos alapvető jogait.

XS
SM
MD
LG