Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vita, markológép, feljelentés – egy zánkai Balaton-parti telek körül megy a huzavona


Áll a víz a vitatott területen a zánkai üdülőtelek végében 2023. május 26-án
Áll a víz a vitatott területen a zánkai üdülőtelek végében 2023. május 26-án

A zánkai önkormányzat természetkárosítás miatt tett feljelentést, mert az egyik Balaton-parti üdülő tulajdonosa kitermelte a földet egy vitatott tulajdonú területen. A tulajdonos tagadja, hogy természetkárosítást követett volna el, a nádashoz nem nyúlt, csak a kérdéses területen állította vissza az eredeti állapotot.

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság természetkárosítás miatt indított nyomozást – tudta meg a hvg.hu a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól.

A zánkai önkormányzat szerdán közölte: rendőrségi feljelentést tett természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen, miután a napokban munkagépekkel eltüntettek 180 négyezetméternyi parti területet, tómederré változtatva – számolt be az MTI.

A falugondnokság vette észre a hét elején, hogy az egyik zánkai ingatlan előtti önkormányzati tulajdonú mocsaras, lápos, növényzettel borított területet, a 022/11 helyrajzi számú vízállást munkagépekkel kimarkolták – mondta Filep Miklós.

A rendőrség mellett bejelentést tettek az illetékes kormányhivatalnál, a nemzeti parknál és a vízügynél is – tette hozzá.

„Mintha kisebb bomba robbant volna, a növényzet és a talaj eltűnt az élővilágával együtt, a helyén már a Balaton hullámzik” – fogalmazott a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy az érintett ingatlan a helyi építési szabályzat szerint zöldterület-besorolású, amely állandóan növényzettel fedett, a település klimatikus viszonyainak megőrzését, javítását, ökológiai rendszerének védelmét, pihenést, testedzést szolgál. A 6/2006. (V. 24.) TNM-rendelet szerint parti sétány kialakítását tervezik ide – tette hozzá.

A kimarkolt terület mögötti üdülőingatlan tulajdonosa korábban úgy kerítette le a saját telkét a Balaton felé, hogy belevette az önkormányzati területet is – mondta az MTI-nek Kiss Balázs Tamás zánkai aljegyző. Tavaly felszólították a kerítés elbontására, aminek eddig nem tett eleget, viszont egy ügyvédi irodán keresztül jelezte múlt héten, hogy elbirtokolta a területet – tette hozzá.

Az önkormányzat hét elején közölte az ügyvédi irodával, hogy a 1995. évi LVII. törvény 23. § (1) bekezdése kizárja magánszemély tulajdonszerzését, mivel a természetes vizek partja kizárólag állami vagy önkormányzati tulajdonba kerülhet – mondta az aljegyző.

Üdülőtulajdonos: „A helyi kiskirály szórakozik velem”

Az érintett üdülőingatlan tulajdonosa a Szabad Európának azt mondta: 17 éve vette meg az ingatlant, úgy tudta, hogy a nádasig övék a terület, amely szerinte harminc-negyven éve le van kerítve, ahogy a szomszédos telkeknél is.

Nemrég jelezte az önkormányzat, hogy az övék a szerinte csak 150 négyzetméteres telekrész. Mint mondta, az eredeti állapotot állította vissza. Szerinte nem történt természetkárosítás, a nádashoz nem nyúltak, egy olyan füves területet szedtek ki, amit ő nyírt és gondozott korábban. Egy zsebkendőnyi terület a telke és a nádas között, ahol most néhány centi mélyen áll a víz – magyarázta. A kerítést azért nem bontotta el, mert majd a bíróság eldönti, hogy jogos-e az elbirtoklás – tette hozzá.

Szerinte ott parti sétány soha nem lesz, amire az önkormányzat hivatkozik, mert más telkek is a partig vannak lekerítve, és csak a nádas pusztításával építhető ott út.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG