Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vitézy: Nem volt egyeztetés Szentkirályi visszalépéséről. Karácsony: Nem engedem vissza a Fideszt a fővárosba


Karácsony Gergely és Vitézy Dávid
Karácsony Gergely és Vitézy Dávid

A fideszes főpolgármester-jelölt, Szentkirályi Alexandra visszalépése egyoldalú döntés volt a kormánypárt részéről, velük nem egyeztettek erről – mondta Vitézy Dávid, az LMP és egy civil szervezet főpolgármester-jelöltje, aki úgy értékelte a kialakult helyzetet, hogy megnyerte a kihívók versenyét. Karácsony Gergely a Fidesz jelöltjének tartja Vitézy Dávidot, akivel a kormánypárt gazdasági érdekeinek megőrzésére törekszik.

Semmilyen előzetes egyeztetés nem volt, és azóta sem történt a Fidesz egyetlen vezetőjével vagy a kormány egyetlen képviselőjével sem – jelentette ki péntek délelőtti sajtótájékoztatóján Vitézy Dávid, miután reggel kiderült, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltje visszalép a javára két nappal a vasárnapi választások előtt.

„Szentkirályi Alexandrával több mint két éve nem is beszéltem. Ez egy egyoldalú döntés volt a részükről. Velünk erről nem egyeztettek” – fogalmazott Vitézy.

Mint mondta, tíz napja még teljesen kizártnak tartotta, hogy ez megtörténjen. Szerinte a Partizán csatornáján rendezett főpolgármester-jelölti vita fordította meg a helyzetet azzal, hogy jelentősen javultak az esélyei.

„Tudtuk az első perctől, hogy a sikerhez két dolgot kell meghaladnunk: a Lázár János által fémjelzett Budapest-politikát és a Karácsony Gergely által fémjelzett panaszkodási kultuszt. Az első sikerült, vasárnap sikerül a második is” – mondta Vitézy Dávid.

Csütörtök este már ő is értesült a szóbeszédekről, hogy a Fidesz visszalépteti Szentkirályi Alexandrát, de hogy ez tényleg megtörténik, azt csak a kormánypárti jelölt péntek reggeli videójából tudta meg.

Vitézy Dávid ismét ígéretet tett arra, hogy mindig a budapestiek érdekeit fogja képviselni a kormánnyal szemben, amikor olyan fejlesztések történnek a fővárosban, amelyek nem a budapestiek javát szolgálják. Kiemelte a maxi-Dubaj- és a ferihegyi kínai magasvasút-beruházást.

Megismételte a reggeli Facebook-bejegyzésében leírtakat, hogy nem lesz fideszes és DK-s főpolgármester-helyettese, és koalíciót sem köt ezzel a két párttal.

Arra számít, hogy nagyon jelentős átalakulás lesz a fővárosi politikában, hogy a listájuk és a Tisza Párt, valamint a Kutyapárt listája új erőként bekerül a közgyűlésbe, és háttérbe szorítja a Fideszt és a DK-t.

A sajtótájékoztató végén a Párbeszéd politikusai, köztük Szabó Rebeka és Barabás Richárd zavarta meg az eseményt narancsszínű táblákkal, amelyeken az állt, hogy „Vitézyvel a Fidesz át akar verni. Ne hagyd!”. Ungár Péter, az LMP társelnöke próbálta arrébb tessékelni őket. Barabás Richárd gratulált Vitézy Dávidnak, hogy hivatalosan is a Fidesz jelöltje lett, hozzátéve, hogy ők ezt már hónapokkal ezelőtt megmondták.

Karácsony Gergely: A verseny megváltozott, érdemi tétje lett

Egy Fidesz van, amelynek célja hatalmának és gazdasági érdekeinek a megtartása – reagált reggeli Facebook-posztja után sajtótájékoztatón is Szentkirályi Alexandra visszalépésére Karácsony Gergely.

Ezzel a visszalépéssel a Fidesz elérte, hogy sokkal több szavazó érezze úgy, hogy részt kell vennie vasárnap a választáson – mondta Karácsony Gergely, aki szerint ezek után a verseny megváltozott, a főpolgármester-választásnak érdemi tétje lett.

A főpolgármesteri posztért a Párbeszéd – Zöldek, a Demokratikus Koalíció és az MSZP fővárosi listavezetőjeként újrainduló politikus megismételte, hogy a Fidesz jelöltjének tartja Vitézyt, akivel a kormánypárt gazdasági érdekeinek megőrzésére törekszik. Vitézy Dávid fideszes kötődéseit emlegette, és hozzátette: kihívója személyes sértettségén kívül eddig semmilyen kritikát nem fogalmazott meg a kormány működésével kapcsolatban.

Karácsony Gergely úgy látja, hogy az ellenzék egységes, nem akarnak együttműködni Vitézy Dáviddal, aki „oda navigálta magát, ahonnan érkezett, vissza a Fideszhez”.

Karácsony Gergely azt bizonygatta, hogy ő a leginkább érdekelt abban, hogy folytatódjon a zöldpolitika. Szerinte Vitézy Dávid programjának az a része, amely megvalósítható, a jelenlegi városvezetés szakértőinek munkáján alapszik.

A vasárnapi választás tétje, hogy Budapest még szabadabb, még zöldebb, még szolidárisabb hely legyen.„Nem engedem vissza a Fideszt ebbe a városba” – közölte Karácsony, aki azzal zárta tájékoztatóját, hogy nehéz öt év van a budapestiek mögött, de szerinte túl vannak a nehezén.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG