Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Víz, gombóc, összetartás: önkéntesek segítenek a helyieknek az ukrajnai Bahmutban


Bahmut lakói az egyik, önkéntesek által működtetett Legyőzhetetlenségi Ponton: itt kapnak meleg ételt, töltik fel a telefonjukat és érezhetik közösségben magukat, miközben az orosz erők továbbra is ostromolják a donbászi várost
Bahmut lakói az egyik, önkéntesek által működtetett Legyőzhetetlenségi Ponton: itt kapnak meleg ételt, töltik fel a telefonjukat és érezhetik közösségben magukat, miközben az orosz erők továbbra is ostromolják a donbászi várost

Bahmutban nincs ivóvíz. Az ostromlott város lakói esővizet vagy olvasztott havat használnak. Az egyik környéken nemrég fiatal férfiak egy csoportja kútfúrásra készült, miközben a távolban tüzérségi tűz visszhangzott. Együkük Havrijilként mutatkozik be, és azt mondja, önkéntes Kijevből.

„Vízhez fogjuk juttatni az embereket” – mondja, miközben gödröt ás, míg a többiek előkészítik a fúrást. A csapat reméli, hogy az elkövetkező napokban több kutat is fúrnak a városban. Amíg ez nem történik meg, az önkéntesek továbbra is teherautókkal szállítják a vizet a kátyús utakon, gyakran ellenséges tűz alatt.

A tüzérségi támadások közepette dolgozni az ostromlott városban „csak az első fél órában volt ijesztő” – mondta Havrijil futó mosollyal.

Az orosz erők október óta ostromolják Bahmutot, elszánt erőfeszítéseket téve a donbászi település elfoglalására, amelynek háború előtti, több mint hetvenezres lakossága a helyi hatóságok szerint mindössze 8700-ra csökkent.

A város és környéke szinte teljesen elpusztult. Jevgenyij Prigozsin, a Kremlhez közel álló, és magán-zsoldosszervezete, a Wagner révén kulcsszerepet játszó üzletember húsdarálónak nevezte a helyzetet.

Fotógaléria: Fokozódnak az orosz erők dühödt támadásai a lerombolt Bahmut városának elfoglalására. Az első világháborúban látott gyalogsági támadásokat idéző jelentések szerint a mezők tele vannak halott orosz katonákkal.

A Szabad Európa minden, a cikkben nyilatkozó személyt csak a keresztnevén említ a bahmuti biztonsági helyzet miatt.

„Minden rendben van”

„Naponta több mint háromszáz ember jön ide – mondta Katerina, egy önkéntes, aki meleg ételt szolgál fel a bahmutiaknak. – Ma krumplipürét, tésztát és levest kapnak.”

„Az emberek kapnak enni, felmelegszenek és feltöltődnek – tette hozzá. – Kommunikálnak a rokonaikkal. Minden rendben van.”

Tetyana önkéntes helyi lakos, nem volt hajlandó elmenni.

„Vízre van szükségünk – mondta. – Üzemanyagra van szükségünk a generátorokhoz (…) Hiány van eldobható edényekből.”

Körülbelül egy tucat ember eszik és iszik kávét vagy teát, miközben Tetyana gombócot főz egy rögtönzött tűzhelyen a Legyőzhetetlenségi Pontnak nevezett segélyállomáson. Miközben esznek, az emberek töltik a mobiltelefonjukat és a híreket böngészik.

A gyerekek videójátékot játszanak egy önkéntesek által működtetett közösségi központban
A gyerekek videójátékot játszanak egy önkéntesek által működtetett közösségi központban

„Az emberek mindig a pincében kuporognak – tette hozzá Tetyana. – Hideg van, és nyirkos ott lent, ami megbetegedésekhez vezet. Szükségünk van megfázás elleni gyógyszerekre, köhögéscsillapítókra és így tovább.”

A 11 éves Ruszlana egy plüssmacit szorongat, amelyet elmondása szerint a segélyállomáson kapott. Édesanyja, Katerina elmondta, hogy a kislány otthon tanul, és reméli, hogy hamarosan befejezi a negyedik osztályt.

„Nem tervezzük – mondta, amikor arról kérdezték, hogy el akarják-e hagyni a várost. – Szeretünk itt lenni. Jól megvagyunk.”

Szavait nehéz volt hallani a videójátékokat játszó gyerekek zsivajától és a kinti robbanások zajától.

„Istenem, segíts rajtam”

Naponta érkeznek önkéntesek Bahmutba, hogy evakuálják azokat, akiknek elegük van.

Egy Ihor nevű bahmuti lakos január 19-én, az ortodox vízkereszt ünnepén buszon utazott, amely elhagyta a várost.

„Ma, vízkereszt napján levetkőztem, kimentem az esőbe, és arra gondoltam: Istenem, segíts meg engem” – mondta. Azért utazott, hogy csatlakozzon a családjához, akiket már korábban evakuáltak.

De azt mondta, reméli, hogy visszatérhet.

„Haza akarok jönni – mondta. – 52 éves vagyok (…) Mindenem itt van.”

Anatolij, a 86 éves nyugdíjas nem hajlandó elhagyni Bahmutot.

„Nincs hová mennem – mondta a Szabad Európának. – Nincsenek barátaim. A feleségem meghalt.”

„Most egyedül vagyok – tette hozzá. – Hová menjek? Hadd öljenek meg itt.”

Szöveg: Robert Coalson, a Szabad Európa munkatársa, a Donbászi Valóság, a Szabad Európa ukrán szolgálata regionális projektjének riportere Szerhij Horbatenko helyszíni tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG