Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Milyen a vízminőség a magyar strandokon? Nézze meg az összeset egy helyen


A hazai természetes fürdővizek többségében kiváló minőségű a víz, de vannak olyan ismert strandok is, amelyek olyan szennyezettek, hogy a közegészségügy mérései szerint nem feltétlenül biztonságos ott a fürdés. Interaktív térképre tettük a több száz magyar strand eddigi vízminőségét.

Ha jön a meleg, elugrana gyorsan egy közeli tóhoz? És akkor is, ha tudja, hogy durván szennyezett lehet a víz? Érdemes tájékozódni a strandszezon előtt, mert sokszor akár már néhány kilométerrel arrébb is jobb vízminőségű strandot találhat az ember.

Bár egy adott strand látogatóiból élő szereplők nem fogják reklámozni, hogy náluk ritka pocsék a víz, az EU évtizedek óta kötelezően megméreti a természetes vizek vízminőségét.

Balatoni fürdőzők 2012. augusztus 18-án
Balatoni fürdőzők 2012. augusztus 18-án

Kockázati szinteket jelentenek

Magyarországon is majdnem minden strandról sikerül évente négy mintát megnéznie a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK). Az NNK a szennyvizet nézi a fürdőhelyek mintáiban, pontosabban a szennyvízeredetű szennyezést jól jelző baktériumok (E. coli és fekális Enterococcus) számát és szórását. Ezután az EU-s módszertan szerint négy kategóriába sorolja a helyeket:

  • kiváló,
  • jó,
  • tűrhető vagy
  • kifogásolt

osztályba aszerint, hogy milyen valószínűséggel fordulhat elő szennyezés az adott fürdőhelyen. Az NNK szerint a kifogásolt kategóriába eső fürdőhelyeknél olyan gyakori lehet a szennyezés,

"hogy a fürdés már nem biztonságos."

Bár ez sem jelenti mindenképp azt, hogy biztosan folyamatosan rossz a vízminőség, a természetes vizek állapota akár óráról órára is sokat változhat. De miután az előző négy év eredményeit veszik figyelembe, ez azért elég használható jelzést ad az általános vízminőségről. Az NNK szerint általában nagyobb esők mosnak be több szennyezést a hazai vizekbe.

Egy strandot akkor zárat be teljesen az állam, ha az NNK valahol öt évig folyamatosan kifogásoltnak ítéli a vízminőséget. Indokolt esetben azonnal is bezárathatják az adott strandot, de az éves értékelés alapján az ötödik után kötelező. Emellett pedig

"ha az üzemeltető vagy a hatóság olyan intézkedéseket hoz, amelyekkel a jövőben megelőzhető, hogy ilyen szennyezések veszélyeztessék a fürdőzők egészségét, akkor a strand kinyithat",

írta válaszában az NNK.

Elvileg kötelező lenne jelezni mindenhol


Ha rövid távú szennyezés történt az adott fürdőhely környékén, azt a mintát nem használják az éves minősítéshez, később újat vesznek, amikor szennyezés már levonult. Ahol nemrég nyílt a fürdőhely, vagy nem sikerült megoldani az elfogadható mintavételt, ott nem minősíthető jelzést kap a hely. Itt megnézheti a módszertant részletesebben is.

A 274 felmért hazai strand 85 százaléka megfelelt a minimumfeltételeknek. A maradék jó része új fürdőhely volt, 14 helyen pedig nem sikerült megoldani a rendes vízminőségmérést. Összesen négy strandon találták olyan gyakorinak a szennyezés lehetőségét, hogy nem feltétlenül biztonságos ott fürödni.

Az egyik a nagy gárdonyi szabadstrand, hivatalos nevén a Tini Strand. A Velencei-tónál a Velence-környéki strandok átlagosan jobb vízminőségűek, mint az agárdiak vagy a gárdonyiak. A legrosszabb minősítést kapta még Soltvadkert mellett a Vadkerti-tó-fürdő, ahogy Tiszakécskénél a helyi Tisza-parti strand is.

Mellettük a Kettős-Körösön a Békés melletti Dánfoki strand esett még a legalsó kategóriába vízminőség alapján. Utóbbi három évek óta stabilan a legrosszabb kategóriába esik, a gárdonyi Tini Strand tavalyi értékeivel átcsúszott már a kifogásolt vízminőségű helyek közé.

Sikerült kikerülnie ebből a kategóriából viszont például a makói Maros Kalandparknak vagy a Szeged melletti Sziksósfürdő naturistastrandnak.

Békés város több mint tíz évvel ezelőtti strandreklámja

Az olyan látványos szennyezések, mint mondjuk amikor Szentendrénél időközönként emberi ürüléket engednek a Dunába, jellemzően egyszeri szennyezésnek számítanak.

Balatoni algásodás
A Balaton egyre inkább visszatérő algásodásáért más, többek közt elsősorban a mezőgazdaság túladagolt műtrágyázása a felelős.


Ezért nem olyankor vesznek mintát például a mellette lévő Postás strandról. Viszont ilyenkor elvileg a helyszínen jelezni kéne, hogy ne fürödjenek az emberek, veszélyesen szennyezett épp a víz.

A NNK szerint ilyenkor általában a helyi sajtóban is közlik a szennyezés miatti tiltást. Ilyesminek mondjuk kevésbé találtuk nyomát az interneten. De nem kizárt, hogy ezt a helyi lapok kizárólag nyomtatva kívánják közölni a környékbeli lakókkal, vagy olyan, speciálisabb csatornákon, mint mondjuk a Telegram, a Viber vagy a Whatsapp.

Az aktuális fürdővíz minősítést, valamint a legutolsó mérési eredményeket (megfelelő/nem megfelelő) az üzemeltetőknek a helyszínen általában is közzé kell tenniük, válaszolta az NNK a Szabad Európának. Ennek formája azonban változó lehet, kifüggeszthetik a bejárathoz, kitáblázhatják csak bemondhatják a hangosbemondón. Az NNK saját térképét egyébként itt találja.

Az NNK szerint nem csalnak az üzemeltetők
Bár a hatóság maga is vehet mintákat, jellemzően ezt az strandok üzemeltetőire bízza. Megkérdeztük, hogy akkor miért nem csalnak a mintákkal utóbbiak, de az NNK szerint azért nem, mert akkreditált laborokat kell felkérniük a mintavételekre, és igazából a laborok felelőssége lesz onnantól a korrekt mintavétel. Itt megnézhet például egy ilyen mintavételi jegyzőkönyvet, a kifogásoltnak minősített Vadkerti tóstrand közepéből vett mintánál idén májusból. Akkor épp teljesen rendben lévőnek tűnt a felszíni víz minősége.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

XS
SM
MD
LG