Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vizsgálat indult a János kórházban a penészes reggeli miatt


Penészes kenyér a János kórházban
Penészes kenyér a János kórházban

Nemrég penészfoltos kenyeret és valószínűleg romlott felvágottat szervíroztak egy betegnek a Szent János Kórház gasztroenterológiai osztályán, amiről lánya tett közzé fotókat Facebookon. Az intézmény vizsgálatot indított az ügyben. A kórházban 110 forint alapanyagköltség jut a reggelire egy nyilvános szerződés szerint.

Pénteken tette közzé egy nő a II. kerületben élők zárt Facebook-csoportjában, milyen reggelit kapott anyja a János kórház gasztroenterológiai osztályán előző nap. A fotókon két szelet penészes kenyér volt. A bejegyzésből kiderült, hogy felvágott is volt a reggelihez, amit a beteg megevett, utána hányt és egész délelőtt nagyon fájt a hasa.

A Magyar Hang írt a kórháznak kérdéseket az esettel kapcsolatban, amelyek közül néhányra válaszoltak, és szó szerinti közlésüket kérték:

„Kórházunk hat telephelyen 1141 betegágyon biztosítja folyamatosan az ellátási területünkhöz tartozó több százezer lakos fekvőbeteg-ellátását. A hozzánk érkező panaszokat minden esetben kivizsgáljuk és arról a panaszost értesítjük. Intézményünkhöz 2023.06.09-én írásos panasz érkezett egy betegünk hozzátartozójától. Az ügyben a panasz kivizsgálását azonnal megkezdtük, az ügy folyamatban van. Kórházunkban a betegek étkeztetését külső szolgáltató biztosítja.”

Azt már nem árulta el a kórház a lap kérdésre, melyik cég szolgáltatja az étkeztetést. Az intézmény honlapján található vállalkozói szerződés szerint az Észak-budai Szent János Centrumkórház a P. Dussmann Szolgáltató Kft.-vel kötött 12 hónapra szerződést étkeztetésre 2022. június 7-én, vagyis amikor az eset történt, június 8-án már éppen egy napja lejárt, ha nem hosszabbították meg, ez azonban nem derül ki a kórház válaszából.

A szerződés szerint egy évre összesen mintegy 372 millió forintot költött a kórház étkeztetésre, mind a normál, mind a diétás étrend napi egységára 1650 forint volt. Ennek a harmada, 550 forint a nyersanyag. Reggelire 110 forint, ebédre 275 forint, vacsorára 165 forint jut – írja a lap.

XS
SM
MD
LG