Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vizsgálat indult egy ukrán hadifogoly lefejezéséről készített felvétel ügyében


Vaszil Maljuk megölel egy fogolycsere-megállapodás nyomán hazatért ukrán hadifoglyot a Csernyihivi területen 2022. szeptember 22-én
Vaszil Maljuk megölel egy fogolycsere-megállapodás nyomán hazatért ukrán hadifoglyot a Csernyihivi területen 2022. szeptember 22-én

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat kivizsgálást indított annak az interneten terjedő videónak az ügyében, amelyen egy ukrán hadifogoly lefejezése látható.

Az SZBU bejelentésével párhuzamosan Volodimir Zelenszkij ukrán államfő vadállatnak nevezte az ellenséges orosz katonákat.

„Van valami, amit a világon senki nem hagyhat figyelmen kívül, mégpedig az, hogy milyen könnyedén ölnek ezek a vadállatok. Nem fogunk semmit elfelejteni, nem fogunk megbocsátani a gyilkosoknak”mondta.

Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője leszögezte, hogy a hadifoglyok jogait a háborúban is tiszteletben kell tartani, és a nemzetközi jog előírja a humánus bánásmódot.

Korábban Andrij Jermak ukrán elnöki tanácsadó hangsúlyozta Telegramon, hogy „elszámoltatás lesz mindenért”.

A CNN amerikai hírcsatorna beszámolója szerint a közösségi oldalakon április 8-án megjelent felvételen két lefejezett ukrán katona látható. A videót állítólag a Wagner orosz katonai magánvállalat zsoldosai készítették, bizonyos források szerint a kelet-ukrajnai Bahmut környékén.

Egy másik, április 11-én feltöltött videóban egy ukrán hadifogoly kínzása látható, majd az, ahogyan neki is levágják a fejét, miközben még életben van.

A felvételek hitelességét független forrásból még nem erősítették meg.

„Kínzókamra” – Herszoniak beszéltek arról, milyen brutálisan bántak velük az orosz megszállók
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:43 0:00

A Kreml szóvivője borzasztónak nevezte a videókat, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy eredetiségüket tanulmányozni kell, miután „a hamisítványok világában élünk”.

„Ha megerősítést nyer, akkor meg kell találnunk, hogy hol és ki követte el a cselekményt” – tette hozzá Dmitrij Peszkov.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszer abszurdnak minősítette, hogy jelenleg Oroszország tölti be az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztét, miközben „orosz terroristák” szállták meg Ukrajnát.

Az orosz hadsereget számos háborús és emberiség elleni bűncselekménnyel megvádolták az invázió tavaly februári kezdete óta, Moszkva azonban minden bizonyíték ellenére tagadja ezeket.

XS
SM
MD
LG