Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vizsgálják a Berlinben gyalogosok közé hajtó férfi zavaros nyilatkozatait


Rendőrök a gázolás helyszínén Berlinben 2022. június 8-án
Rendőrök a gázolás helyszínén Berlinben 2022. június 8-án

A helyi hatóságok próbálják felderíteni az előző napi berlini gázolás körülményeit. A német főváros polgármestere szerint a jelek egyelőre arra mutatnak, hogy a tettes szándékosan hajtott a járókelők közé.

Nyugat-Berlin egyik népszerű bevásárlóutcájában egy 29 éves, német–örmény kettős állampolgárságú férfi szerdán felhajtott a járdára, és többeket elütött. Egy diákcsoportot kísérő tanárnő életét vesztette, hat ember válságos állapotban van, három másik pedig súlyosan megsérült.

A sofőrt gyorsan őrizetbe vették, miután autójával beleszállt egy kirakatba.

Franziska Giffey főpolgármester szerint a hatóságok már előző este megállapították, hogy „egy rendkívül súlyos mentális zavaroktól szenvedő személy ámokfutásáról” volt szó.

Mint közölte, a rendőrség dolgozik a pontos körülmények feltárásán, annak megállapításán, hogy a tettes külső befolyásoltság alatt állt-e, illetve próbálják értelmezni zavaros nyilatkozatait.

Nagy erőkkel zajlik a sérültek kórházba szállítása a gázolást követően Berlinben 2022. június 8-án
Nagy erőkkel zajlik a sérültek kórházba szállítása a gázolást követően Berlinben 2022. június 8-án

Iris Spranger berlini belügyi szenátor eközben arról számolt be, hogy a férfi autójában plakátokat találtak, amelyeken Törökországgal kapcsolatos nézeteit fejtette ki, azt azonban nem tudni, hogy ezeknek van-e bármi közük a történtekhez.

A gázolás nem messze történt a 2016-os iszlamista terrortámadás helyszínétől, amikor egy merénylő a karácsonyi vásárra összegyűlt tömegbe hajtott, tucatnyi emberrel végezve. Giffey úgy vélekedett, hogy a szerdai incidens „mély sebeket és traumákat tépett fel”.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG