Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vizsgálóbizottság alakul Izraelben a Pegasus-ügy miatt


Izrael rendőrségért felelős minisztere hétfőn közölte, hogy állami vizsgálóbizottságot hoz létre, miután egy újság szerint a rendőrség tiltott módon kémszoftvereket használt Benjámin Netanjáhú volt miniszterelnök bizalmasai és más közéleti személyiségek ellen.

A Calcalist napilap azt írja, hogy a Pegasus nevű kémszoftver célpontjai között volt Netanjáhú fia és két segítője. A volt miniszterelnök ellen korrupciós vádak miatt folyik eljárás. Netanjáhú egy, az ügyben érintett vádlott-társa, a per több tanúja szintén megfigyelés alatt állt, csakúgy, mint két másik tisztviselő, akikről azt sejtik, hogy bizalmas információkat szivárogtattak a médiának.

Ügyvédei felfüggesztenék az eljárást

Az izraeli NSO Group által gyártott, mobiltelefonok feltörésére szolgáló kémeszközt a lap szerint arra használták, hogy információkat szerezzenek a célpontokról „még azelőtt, hogy a célpontok ellen bármilyen vizsgálatot indítottak volna, és bírósági végzés nélkül”.

Miután Netanjáhú tagadja, hogy köze lenne a megfigyelésekhez, ügyvédei azt sürgették, hogy a Calcalist-jelentés tisztázásáig függesszék fel az ellene folyó eljárást. Omer Barlev belbiztonsági miniszter azt mondta, hogy állami vizsgálóbizottságot állít fel, hogy „minden állítást teljes mélységében és szélességében megvizsgáljon”.

„Sötét rezsimekhez illik”

Ajelet Saked belügyminiszter földrengésnek nevezte a Calcalisttól származó legújabb megállapításokat. „Ha igazak, akkor ezek az izraeli rendőrség legsúlyosabb tettei, amelyek sötét rezsimekhez illenek, és semmiképpen sem egy demokratikus országhoz – mondta. – Külső vizsgálóbizottságot kellene felállítani” – nyilatkozta a Kan rádiónak. Pnina Tamano-Sata centrista bevándorlási miniszter és a liberális Tamar Zandberg környezetvédelmi miniszter is hasonlóan fogalmazott, utóbbi a Twitteren sürgette: „Vizsgálóbizottság, semmi kifogás vagy magyarázkodás.”

Iszák Hercog elnök szintén aggodalmának adott hangot. „Nem veszíthetjük el a demokráciánkat – mondta egy beszédében. – Ez nagyon mély és alapos vizsgálatot tesz szükségessé.”

XS
SM
MD
LG