Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vlagyimir Putyin: Idő- és szükségszerű volt az ukrajnai katonai művelet


Vlagyimir Putyin részt vesz az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzásán Moszkvában 2022. május 9-én
Vlagyimir Putyin részt vesz az ismeretlen katona sírjának megkoszorúzásán Moszkvában 2022. május 9-én

Az orosz elnök hétfői győzelem napi beszédében párhuzamot vont a Vörös Hadseregnek a náci Németországgal szemben vívott háborúja és a mostani ukrajnai katonai beavatkozás között, viszont a várakozásokkal ellentétben nem tett semmilyen fontos bejelentést.

Utóbbi szerinte időszerű és szükséges lépés volt annak érdekében, hogy „elkerüljünk egy teljességgel elfogadhatatlan fenyegetést közvetlenül a határaink mentén”.

Azt állította, hogy „a veszély napról napra fokozódott”, ezért Oroszország „szuverén, erős és független országként” megelőző módon visszaverte az agressziót, és ezzel az egyetlen helyes döntést hozta meg.

„Nyílt előkészületek folytak egy újabb büntetőműveletre, a behatolásra történelmi földjeinkre, köztük a Krímbe. Kijev bejelentette nukleáris fegyverek beszerzésének lehetőségét, a NATO-blokk pedig aktív katonai fejlesztésbe kezdett a velünk szomszédos területeken” – hangoztatta.

Putyin ismét a Nyugat felelősségét emlegette, amiért nem adta meg a kért biztonsági garanciákat, mondván, hogy így nem maradt más lehetőség Moszkva számára, mint bevonulni Ukrajnába.

A díszszemlén egyperces néma csenddel adóztak a szomszédos országban elesett katonák emléke előtt. Ők az elnök szavai szerint Oroszország biztonságáért harcoltak, azért, hogy „senki ne feledkezzen meg a második világháború tanulságairól, és ne legyen helye a világban hóhéroknak, büntetőosztagosoknak és náciknak”.

Újabb Nagy Honvédő Háború a Nyugat ellen

Oroszországban huszonnyolc városban tartanak május 9-én díszszemlét mintegy 65 ezer katona, 2400 haditechnikai eszköz és több mint négyszáz repülőgép részvételével. Az egész világ feszülten figyelte az eseményeket, sokan arra számítottak, hogy a moszkvai rendezvényen Vlagyimir Putyin valami fontos bejelentést fog tenni az ukrajnai háborúval kapcsolatban, például bejelenti az általános mozgósítást, de ez a jelek szerint elmaradt.

Az orosz elnök nem említette név szerint Ukrajnát, nem értékelte az ott zajló offenzívát, és arra sem tért ki, hogy meddig tarthat. Hasonlóképp nem volt szó a mariupoli acélüzem jelenleg is tartó ostromáról.

Ifjúsereg-aktivisták felvonulása a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én
Ifjúsereg-aktivisták felvonulása a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én

A Vörös téren 131 katonai jármű gördült végig és 11 ezer katona masírozott keresztül. Felvonultattak egyebek mellett korszerű páncélosokat és interkontinentális ballisztikus rakétákat is. Időjárási okok miatt elmaradt a moszkvai légi parádé, amelyben 77 repülőgép és helikopter vett volna részt.

A május 9-i győzelem napja a legfontosabb állami ünnepnap Oroszországban, amelyen idén a második világháborús győzelem 77. évfordulójáról emlékeztek meg. A Szovjetunió 1939 és 1945 között mintegy 27 millió embert veszített a fegyveres konfliktus következtében.

Az idei díszszemlére nem érkeztek külföldi vezetők, amit a Kreml szóvivője azzal indokolt, hogy az idei nem kerek évforduló.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG