Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Putyin mellett Orbán Viktor is ott lesz a pekingi Egy övezet, egy út fórumon


Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában 2018. szeptember 18-án
Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában 2018. szeptember 18-án

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette, hogy Orbán Viktor felszólal a jövő heti rendezvényen a kínai fővárosban.

A Politico brüsszeli híroldal arról írt, hogy a magyar kormányfő lesz az Egy övezet, egy út fórum egyetlen résztvevője az európai uniós tagállamok vezetői közül.

„A miniszterelnök jövő szerdán részt vesz az Egy övezet, egy út fórumon Pekingben, ahol fel is szólal. Előtte hétfőn, illetve kedden a tervek szerint kétoldalú tárgyalásokat folytat a kínai vezetőkkel, először a miniszterelnökkel, majd az államfővel”írta a Telex kérdésére Havasi Bertalan.

A találkozón Vlagyimir Putyin orosz államfő is jelen lesz, aki e heti kirgizisztáni útját leszámítva ekkor látogat először külföldre azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene háborús bűncselekmények miatt.

Sem Kirgizisztán, sem Kína nem tagja az ICC-nek.

Ehhez kapcsolódóan: Először látogat külföldre az orosz elnök, amióta az ICC elfogatóparancsot adott ki ellene

Hszi Csin-ping kínai elnök még 2013-ban hirdette meg az Egy övezet, egy út kezdeményezést, amelynek keretében Peking már több száz milliárd dollárt pumpált külföldi infrastruktúra-fejlesztési programokba. A hitelből megvalósuló beruházások a kínai külpolitika és befolyásszerzés egyik fő pillérévé váltak.

Vlagyimir Putyin mellett Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen is elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság a megszállt ukrajnai területeken élő gyerekek jogellenes deportálása miatt. Leszögezték: „megalapozottan feltételezhető”, hogy az orosz elnököt egyéni büntetőjogi felelősség terheli a gyermekrablásokért. A Kreml tagadja a vádakat.

Az elfogatóparancs végrehajtása a nemzetközi közösségen múlik. Az ICC-nek nincs saját rendőri ereje, hogy végrehajtsa a végzéseket.

Készült a Telex tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG