Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Volodimir Zelenszkij is részt vesz az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozóján


 Volodimir Zelenszkij ukrán és Maia Sandu moldovai elnök Bulboacában 2023. június 1-jén
Volodimir Zelenszkij ukrán és Maia Sandu moldovai elnök Bulboacában 2023. június 1-jén

Csaknem ötven európai vezető vesz részt csütörtökön az értekezleten, amelynek középpontjában a régió konfliktusai állnak, és fontos cél az egység demonstrálása Oroszország agressziójával szemben.

Az Európai Politikai Közösség negyvenhét tagot számlál, a huszonhét EU-ország mellett a blokk déli és keleti szomszédai tartoznak bele. A mostani tárgyalás célja szakértők szerint az, hogy az ukrajnai háború árnyékában szorosabbra fonják a kapcsolatokat az egykori keleti blokk államaival.

Már önmagában a volt szovjet tagköztársaság, tavaly nyáron Ukrajnával együtt EU-tagjelöltté váló Moldova házigazdának választása is üzenetértékű.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője megérkezését követően kiemelte, hogy a találkozó helyszíne mindössze húsz kilométerre van Ukrajna határától. „Fontos, hogy az üzenet elérje Oroszországot. Oroszország nincs itt, nem azért, mert nem akarjuk meghívni, hanem mert Putyin Oroszországa az Ukrajna elleni indokolatlan háború megindításával kizárta magát e közösségből” – szögezte le.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán is ott lesz a családi fotón, amellyel Putyinnak üzennek

Maia Sandu moldovai elnök kijelentette, hogy az ülés elsősorban a kontinens békéjének helyreállítását szolgálja, illetve hazája demokráciájának megóvását az orosz fenyegetésekkel szemben.

Az egyelőre Európa legszegényebb országának számító Moldova az évtized végére szeretne belépni az EU-ba. Chișinău számos alkalommal támogatásáról biztosította Kijevet, sok menekültet is befogadott az invázió kezdete óta.

„Meg kell erősíteni támogatásunkat az orosz agressziónak ellenálló Ukrajna mellett. Ma Ukrajna miatt van Moldova biztonságban, és mi nagyon-nagyon hálásak vagyunk ezért” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Prágában debütál Macron „Európai Politikai Közössége”, a téma Ukrajna és a kemény tél lesz

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ikonikussá vált sötétzöld pólójában és katonai gyakorlójában jelent meg a rendezvénynek otthont adó kastély udvarán, ahol köszönetet mondott a moldovaiaknak, amiért befogadták a háború elől menekülőket, valamint leszögezte, hogy „vállt vállnak vetve” fognak dolgozni az európai uniós csatlakozásért.

„Ami rendkívül fontos, az a jövőnk az EU-ban” – mondta, hozzátéve, hogy országa kész bármikor NATO-taggá válni, amikor az észak-atlanti szövetség hajlandó jóváhagyni.

„Úgy gondolom, nagyon fontosak a biztonsági garanciák, és nemcsak Ukrajna, hanem a szomszédaink, így Moldova számára is” – hangsúlyozta.

Többek között Olaf Scholz német kancellár, Rishi Sunak brit kormányfő és Emmanuel Macron francia elnök is részt vesz a találkozón, ahol az ukrajnai háború mellett az örmény–azeri konfliktus és a kiújult szerb–koszovói feszültség kérdései is napirenden lesznek.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG