Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Volt orosz miniszterhelyettes kezében a Kalasnyikov-gyár


Vladgyimir Putyin orosz elnök egy fegyver távcsövébe néz a Kalasnyikov lőtéren egy katonai látogatóközpontban Moszkva környékén 2018. szeptember 19-én.
Vladgyimir Putyin orosz elnök egy fegyver távcsövébe néz a Kalasnyikov lőtéren egy katonai látogatóközpontban Moszkva környékén 2018. szeptember 19-én.

Valószínűleg majd 4 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett az eladósodott és amerikai szankciókkal sújtott fegyvergyártó cégért az a volt orosz közlekedésügyi miniszterhelyettes, aki 2018-ban azért mondott le tisztségéről, hogy tovább egy rockbandában énekelhessen.

Alan Lusnyikov volt orosz közlekedésügyi miniszterhelyettes és rockénekes szerezte meg a Kalasnyikov-fegyvergyár egyedüli irányítását biztosító részesedést.

A 44 éves Lusnyikov, aki 2017 és 2018 között közlekedésügyi miniszterhelyettes volt, a TKH-Invest nevű cégen keresztül közel 75 százalékos részesedést szerzett a Kalasnyikov cégnél.

A Daily Kommersant november 6-án idézte Lusnyikovot, aki azt állította, hogy Alekszej Krivorucskó honvédelmi miniszterhelyettestől vásárolta meg a TKH-Investet.

Krivorucskó egyike volt azoknak a magas rangú orosz tisztviselőknek, akiket az Európai Unió a múlt hónapban szankciókkal sújtott a Kremllel kritikus ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij megmérgezése miatt.

A fegyvergyárat adósságok és szankciók is sújtják

A Kalasnyikov fennmaradó 25 százalékával – plusz egy részvénnyel – a védelmi és csúcstechnológiai iparral foglalkozó állami konglomerátum, a Rostekh rendelkezik.

A Kalasnyikov cég és Lusnyikov sem hozták nyilvánosságra az üzlet feltételeit, de Kommerszant forrásai szerint Lusnyikov mintegy egymilliárd rubelt (12,9 millió amerikai dollárt, majd 4 milliárd forintot) fizethetett az erősen eladósodott Kalasnyikov cégért.

Oroszország fegyvereinek mintegy 95 százalékát gyártja a Kalasnyikov, beleértve az AK-47 típusú gépkarabélyt is.

Miután 2014-ben Moszkva elcsatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet és támogatta az ország keleti részén fekvő oroszbarát szeparatistákat, az Egyesült Államok szankciókat vezetett be a fegyvergyártó ellen.

Készült a Kommersant és a Reuters tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG