Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kemény fellépést ígér az Európai Bizottság elnöke az EU alapértékeit megsértők ellen


Ursula von der Leyen évértékelő beszéde közben az Európai Parlamentben, Strasbourgban 2021. szeptember 15-én
Ursula von der Leyen évértékelő beszéde közben az Európai Parlamentben, Strasbourgban 2021. szeptember 15-én

A jogállam működése kapcsán aggasztó fejlemények vannak néhány tagországban, de határozottan meg fogják védeni az EU alapértékeit – ígérte egyebek mellett évértékelő beszédében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője.

Elképesztő krízisekkel kellett szembenéznie az EU-nak mostanában, de az EU közös erővel birkózik meg ezekkel – emelte ki Ursula von der Leyen szeptember 15-én megtartott uniós évértékelő beszédében.

A szerinte az elmúlt száz év legnagyobb egészségügyi válságát jelentő világjárvány ellen Európában mindenhol hozzáférhető az oltás. Az évtizedek óta nem látott gazdasági válságra a közös válasz a NextGenerationEU gazdasági program. A Föld valaha volt legnagyobb krízisére pedig a közös reakció az Európai Zöldmegállapodás (European Green Deal).

Oltást kell vinni a szegényebb országokban élőknek is

„A világjárvány maraton, nem sprint” – mondta el az Európai Bizottság (EB) elnöke. Büszke arra, hogy az unió lakosságának több mint hetven százaléka teljesen be van oltva, amivel a szövetség megelőzött minden más régiót a világon.

Több mint hétszázmillió adag vakcinát szállított le az EU az európaiaknak, és ennyit adtak a világ más országainak is. A fő geopolitikai feladat ennek kapcsán már az, hogy felpörgessék az oltásokat a világ más részein, különösen az alacsonyabb jövedelmű országokban. A végső cél egyébként szerinte az általános felkészültség kialakítása a világjárványok ellen.

Külön kiemelte, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy létrejöjjön a nagyvállalatok általános minimumadója. Ursula von der Leyen szerint ez nem csak közpénzügyi kérdés, sokkal inkább az alapvető tisztességességé.

A biztonságpolitikához elsősorban közös politikai akarat kell, nem eszközök

Az Európai Bizottság elnöke bejelentette még, itt az ideje, hogy más országok is konkrét klímavédelmi programokat tegyenek le az asztalra . Más kapcsolódó programok kibővítése mellett egyébként az EU újabb négymilliárd eurót ajánl fel a klímaváltozás fékezésért folytatott tevékenységekre.

Ursula von der Leyen beszélt még az EU és a NATO közös védelmi képességeinek fejlesztéseiről is. Kiemelte, hogy a múltban sem azért nem működött tökéletesen az EU-s biztonságpolitika, mert ne lett volna elég eszköz rá, hanem mert hiányzott a közös politikai akarat.

Az elnök szerint „fájdalmasan lassan” megy a közös migrációs politika kialakítása, holott amíg ez nincs meg, addig az EU ellenségei ezzel fogják támadni a térséget. Szerinte abban az európaiak egyetértenek, hogy vissza kell szorítani az illegális migrációt, viszont menedéket kell nyújtani az üldözötteknek.

Bejelentette, hogy hamarosan elkészül az EU globális infrastruktúra-programja Global Gateway (Globális kapu) néven. Ez szerte a világon infrastruktúra-projekteket finanszírozna átlátható és tisztességes módon. Nem az lesz a célja, hogy „tökéletes utat építsenek egy kínai tulajdonú rézbánya és egy kínai tulajdonú kikötő között”.

„Az emberi jogok semmi pénzért nem eladók”

– jelentette ki az EB elnöke.

Hangsúlyozta, hogy a demokrácia, a jogállam, a kisebbségek egyenlő jogainak tiszteletben tartása vagy a szólás- és sajtószabadság az EU olyan alapértékei, amelyeket mindenképpen meg fognak védeni. Erre szolgál például a rendszeres jogállamisági jelentés is.

Szerinte ez ügyben „aggasztó fejlemények” vannak némely tagállamban. Ezért egyrészt párbeszédet folytatnak az érintett kormányokkal, másrészt viszont ennek a párbeszédnek valahova vezetnie kell, ezért tényleges lépéseket is tett az EU.

Ursula von der Leyen külön kiemelte még az újságok, a médiakiadványok függetlenségének és az újságírók személyének fokozottabb védelmét. Elmondása szerint ez ügyben jövőre várható az új szabályozás, de a médiapiacot nem lehet úgy kezelni, mint bármi más iparágat. A sajtószabadság védelme a demokrácia védelmét jelenti az EB elnöke szerint.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG