Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Von der Leyen: Újabb oroszellenes szankciókat készít elő az EU


Az Európai Unió a kilencedik Oroszország elleni szankciócsomag kidolgozásán dolgozik Moszkva Ukrajna elleni támadására válaszul – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője csütörtöki finnországi látogatásán.

„Keményen dolgozunk azon, hogy ott üssünk Oroszországon, ahol fáj, hogy tovább rontsuk Ukrajnával szembeni háborús képességét, és ma bejelenthetem, hogy teljes gőzzel dolgozunk a kilencedik szankciócsomagon” – mondta von der Leyen egy sajtótájékoztatón.

„Biztos vagyok benne, hogy hamarosan globális ársapkát hagyunk jóvá az orosz olajra a G7-tel és más jelentős partnerekkel. Nem nyugszunk, amíg Ukrajna nem győzedelmeskedik Putyin és törvénytelen, barbár háborúja felett” – mondta.

Von der Leyen nem árult el részleteket arról, milyen intézkedéseket tartalmazhat az uniós szankciók új köre.

Az unió múlt hónapban véglegesítette az invázió miatt elrendelt nyolcadik szankciós csomagot, amely újabb korlátozásokat tartalmaz az acél- és technológiai termékek kereskedelmére.

A Finnország és Észtország miniszterelnökével, valamint Svédország miniszterelnök-helyettesével tartott közös sajtótájékoztatón von der Leyen azt mondta, hogy az ukrán polgári infrastruktúra, például az áramellátás elleni orosz támadások háborús bűnnek minősülnek.

„Azt is tudom, hogy ukrán barátaink felülkerekednek ezen a stratégián, mert erősek, ügyük igazságos, mi pedig, az EU, mellettük állunk ezekben a nagyon nehéz időkben, ameddig csak kell” – mondta.

Az Európai Parlament szerdán terrorizmust támogató államnak nyilvánította Oroszországot. Azzal érvelt, hogy katonai csapásai ukrán polgári célpontok, például az energiainfrastruktúra, kórházak, iskolák és óvóhelyek ellen sértik a nemzetközi jogot.

Oroszország tagadja, hogy szándékosan venne célba civileket Ukrajnában, de elismeri, hogy csapásokat intézett az áramellátás és más infrastruktúra ellen. Ezek szerinte arra irányulnak, hogy csökkentsék Kijev harci képességét, és tárgyalásra késztessék Ukrajnát.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG