Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A jelenlegi elnök, Aleksandar Vučić pártja nyerte Szerbiában az előrehozott választásokat


Aleksandar Vučić szerb elnök a Szerb Haladó Párt (SNS) székházában a 2023. december 17-i belgrádi parlamenti választás exit poll eredményeit követően. Fotó: Reuters
Aleksandar Vučić szerb elnök a Szerb Haladó Párt (SNS) székházában a 2023. december 17-i belgrádi parlamenti választás exit poll eredményeit követően. Fotó: Reuters

A Szerb Haladó Pártnak (SNS) az előrejelzések szerint abszolút többsége lesz a parlamentben, mert a szavazatok csaknem 47 százalékát fogja megszerezni.

A Szerbia az erőszak ellen ellenzéki összefogás 23,1 százalékon állt a voksok 72,6 százalékának összeszámlálása után – írta a BBC és a Balkan Insight.

A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) a szavazatok 6,9 százalékával a harmadik helyen áll, míg a Vajdasági Magyarok Szövetsége 1,7 százalékot szerezhetett.

A 8273 szavazóhelyiség helyi idő szerint vasárnap este 8 órakor zárt, a hivatalos eredményeket várhatóan hétfő este 8 óráig teszik közzé.

A választási bizottság tájékoztatója szerint a regisztrált választópolgárok 51,93 százaléka szavazott, ami körülbelül egy százalékponttal több, mint a tavaly áprilisi parlamenti választáson.

Az észak-koszovói szerb állampolgárok december 17-én, vasárnap korán buszra szálltak, hogy elérjék a szerbiai szavazóhelyiségeket. Mintegy 120.000 koszovói volt jogosult a szavazásra az előrehozott parlamenti és helyhatósági választásokon. Szerbiába kellett utazniuk ahhoz, hogy szavazhassanak, mert a koszovói kormány nem engedi, hogy a területén szerbiai választásokat tartsanak.

Mintegy 5800 nemzetközi megfigyelő kísérte a helyszínen a választásokat, a napokban számolnak be a tapasztalataikról. Ugyanakkor már korábban a média elfogultságára hívták fel a figyelmet, és arra, hogy a választási kampányt megfélemlítés kísérte.

Aleksandar Vučić, aki maga nem indult a választásokon, kijelentette, hogy Szerbiának nem szabad megállnia. Mint fogalmazott, az ő feladata mindent megtenni az abszolút parlamenti többség biztosítása érdekében.

A parlamenti választással párhuzamosan 65 településen zajlott önkormányzati választás Szerbiában.

Az MTI arról számolt be, hogy a baloldali összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listájának képviselői szerint választási csalás történt a vasárnapi választásokon, ezért hétfőre tiltakozást jelentettek be, és a belgrádi választások megismétlését követelik.

Közleményük szerint a szerb fővárosban a voksok 81 százalékos feldolgozottsága mellett a kormányzó SNS 21 ezerrel több szavazatot kapott, mint a baloldali ellenzéki lista. Szerintük ezt csak úgy érhette el, hogy több mint negyvenezer, belgrádi bejelentett lakhellyel nem rendelkező szavazót szállított a fővárosba, „drámaian megváltoztatva” ezzel a belgrádi eredményeket.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG