Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington az örmények védelmére szólítja fel Azerbajdzsánt, ezrek menekülnek Hegyi-Karabahból


Menekültek várakoznak a határátlépés után az örmény külügyminisztérium regisztrációs központjánál, Kornidzor mellett 2023. szeptember 25-én
Menekültek várakoznak a határátlépés után az örmény külügyminisztérium regisztrációs központjánál, Kornidzor mellett 2023. szeptember 25-én

Éhes és kimerült örmény családok lepték el az utakat, hogy elmeneküljenek otthonukból a szakadár Hegyi-Karabahban. Az Egyesült Államok felszólította Azerbajdzsánt, hogy védje meg a civileket és engedje be a segélyeket.

A Szovjetunió felbomlása után Azerbajdzsán fennhatósága alá került Karabahból a héten kezdtek el menekülni az ottani örmények, miután az azeri hadsereg villámhadműveletben legyőzte erőiket.

A Hegyi-Karabahot otthonának mondó 120.000 örményből legalább 13.550 érkezett Örményországba a kivándorlás első napján, miközben a holmijukkal megrakott autók és buszok százai kígyóztak lefelé az Azerbajdzsánból kivezető hegyi úton.

Voltak, akik nyitott platójú teherautóban menekültek, és voltak, akik traktoron. Narine Sakarján a veje régi autójával érkezett, amelyben hat ember zsúfolódott össze, köztük négy unokája. A 77 kilométert 24 óra alatt tették meg – meséli. Nem volt mit enniük.

A gyerekek egész úton sírtak, éhesek voltak” – mondta Sakarján a Reutersnek a határon, karjában hároméves kislány unokájával, aki beteg lett útközben.

„Azért jöttünk el, hogy életben maradjunk, nem azért, hogy itt éljünk.”

Ehhez kapcsolódóan: Bajban az örmény kormányfő – reméli, hogy Hegyi-Karabahban maradhatnak az ottani örmények

Miközben az örmények sietnek elhagyni Karabah fővárosát, amelyet Örményország Sztepanakertnek, Azerbajdzsán pedig Kankendinek nevez, a benzinkutakon pánikszerű felvásárlás kezdődött. Az ottani hatóságok szerint legalább húszan meghaltak és 290-en megsérültek egy hatalmas tűzben, amikor hétfőn felrobbant egy üzemanyag-tároló létesítmény.

Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) vezetője az örmény fővárosban, Jerevánban arra szólította fel Azerbajdzsánt, hogy „tartsa fenn a tűzszünetet, és tegyen konkrét lépéseket a civilek jogainak védelmében Hegyi-Karabahban”.

Power, miután átadta Joe Biden amerikai elnök támogató levelét Nikol Pasinján örmény miniszterelnöknek, azt mondta, hogy az erő alkalmazása Azerbajdzsán részéről elfogadhatatlan, és Washington megfelelő választ keres rá.

Felszólította İlham Əliyev azerbajdzsáni elnököt, hogy tartsa be az örmények jogainak védelmére tett ígéretét, és nyissa újra teljes egészében a régiót Örményországgal összekötő Laçın-folyosót, engedje be a segélyszállítmányokat és egy nemzetközi megfigyelő missziót.

Əliyev ígéretet tett arra, hogy szavatolja a karabahi örmények biztonságát, de azt mondta, vasököllel fog gondoskodni arról, hogy a térség függetlenségének gondolata a történelem süllyesztőjébe kerüljön.

Nincs hova menni

Azok az örmények, akiknek sikerült átjutniuk Örményországba, megrázóan beszélnek menekülésükről a halál, a háború és az éhezés elől.

Ehhez kapcsolódóan: Menekülnek Hegyi-Karabahból az ott élő örmények

Néhányan azt mondták, hogy sok halott civilt láttak – az egyikük több teherautónyiról beszélt. Mások, köztük kisgyerekesek, sírva fakadtak, miközben tragikus menekülésükről számoltak be, amelynek során korgó gyomorral a földön aludtak.

„Fogtuk, amit tudtunk, és eljöttünk. Nem tudjuk, hová megyünk. Nincs hova mennünk” – mondta vasárnap a Reutersnek a határ menti Gorisz városában Petya Grigorján 69 éves sofőr.

A Reuters nem tudta független forrásból ellenőrizni a karabahi katonai műveletről szóló beszámolókat. Azerbajdzsán azt állítja, hogy csak karabahi harcosokat vett célba.

Power az USAID-től azt mondja: a világ hamarosan többet fog tudni arról, milyen súlyos körülmények uralkodnak Karabahban, és arról, hogy az emberek mit éltek át, ami távozásra késztette őket.

Erőegyensúly

Az azerbajdzsáni győzelem megváltoztatja az erőviszonyokat a dél-kaukázusi térségben, azon a soknemzetiségű, olaj- és gázvezetékekkel átszőtt területen, ahol Oroszország, az Egyesült Államok, Törökország és Irán küzd egymással a befolyásért.

A Szovjetunió felbomlása óta Örményország biztonsági partnerségben volt Oroszországgal, míg Azerbajdzsán Törökországhoz közeledett, amellyel szorosak a nyelvi és kulturális kapcsolatai.

Örményország az utóbbi időkben szorosabbra kapcsolatokra törekszik a Nyugattal, és a Karabahban békefenntartó missziót betöltő, ám most az ukrajnai háborúval elfoglalt Oroszországot hibáztatja azért, hogy nem tudta megvédeni Karabahot. Moszkva ezt visszautasítja, és közölte Pasinjánnal: nagy hibát követ el azzal, hogy flörtöl az Egyesült Államokkal.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb magyar vétó Brüsszelben, ezúttal az Azerbajdzsánt elítélő uniós nyilatkozat ellen

Əliyev hétfőn utalt arra, hogy egy szárazföldi folyosót hozhatnak létre Törökországba Örményországon keresztül.

Anatolij Antonov, Oroszország washingtoni nagykövete arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel az oroszellenes érzelmek szításával Örményországban.

Az egyetlen reptéren várakoznak – Menekülnének az örmények az azeri blokád alá vont Hegyi-Karabahból
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:51 0:00
Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG