Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington azt javasolta Törökországnak, hogy adjon át orosz gyártmányú rakétarendszert Ukrajnának


S-400-as a február eleji orosz-belarusz hadgyakorlaton Belaruszban
S-400-as a február eleji orosz-belarusz hadgyakorlaton Belaruszban

Az Egyesült Államok informálisan felvetette Törökországnak, hogy küldjön orosz gyártmányú S-400-as rakétavédelmi rendszereket Ukrajnába - közölte három, az ügyet jól ismerő forrás.

Ez állítólag az elmúlt hónapban történt, de konkrét hivatalos kérés nem érkezett Ankarába - mondták a Reuters-nek. Állítólag Wendy Sherman helyettes külügyminiszter március eleji törökországi látogatásán is felmerült a kérdés, ahol Ukrajna megsegítése és a kétoldalú viszony javítása volt napirenden.

A Biden-adminisztráció arra kérte azokat a szövetségeseket, akik orosz gyártmányú katonai berendezéseket és rendszereket, köztük S-300-asokat és S-400-asokat használnak, hogy vegyék fontolóra ezek átszállítását Ukrajnába. Az Egyesült Államok szeretne eleget tenni Zelenszkij elnök kérésének, hogy a NATO segítsen megvédeni Ukrajna légterét.

A török illetékesek nem kommentálták az amerikai javaslatot. Elemzők mindazonáltal biztosak abban, hogy Ankara elutasítja az ötletet. Szerintük sok minden szól az S-400-asok Ukrajnába küldése ellen - a felállításukkal és üzemeltetésükkel kapcsolatos műszaki aggályoktól kezdve a lehetséges politikai következményekig, vagyis Moszkva válaszlépéséig.

Az S-400-asok miatt az USA már büntette a törököket

Washington nem először kérte Törökországot, hogy szabaduljon meg az orosz gyártmányú föld-levegő rakétaütegektől, melyekből az első szállítmány 2019 júliusában érkezett. Az Egyesült Államok szankciókat is vezetett be emiatt a török védelmi ipar ellen, és kivette a NATO-tag Törökországot az F-35 vadászgép-programból. Ankara azt állította, hogy kénytelen volt az S-400-asok mellett dönteni, mert szövetségesei nem biztosítottak neki megfelelő feltételekkel fegyvert.

Washington úgy érzi, eljött az idő arra, hogy közelebb vonja magához Ankarát, miután Erdogan elnököt aggasztja, hogy nem kapott előzetes információt orosz kollégájától az Ukrajna elleni támadás tervéről. Amerikai és török források szerint az elmúlt hetekben felgyorsultak az erőfeszítések a feszült viszony javítására irányuló "kreatív" módszerek megtalálására, bár ez idáig egyetlen konkrét javaslat sem formálódott meg.

"Azt hiszem, mindenki tudja, hogy az S-400 kérdése régóta fennálló probléma, és talán ez az a pillanat, amikor kitalálhatunk egy új módot a megoldására" - mondta Sherman a török Haberturk műsorszolgáltatónak március 5-én.

Törökország Ukrajnával és Oroszországgal is határos a Fekete-tengeren, és mindkét országgal jó kapcsolatokat ápol. Kijelentette, hogy az invázió elfogadhatatlan, és támogatásáról biztosította Ukrajnát, ugyanakkor ellenezte a Moszkvával szembeni szankciókat is, és közölte, hogy közvetítő szerepet vállalna. Ankara elemzők szerint tudatosan fogalmaz úgy, hogy ne sértse meg Moszkvát, mellyel szoros energetikai, védelmi és turisztikai kapcsolatai vannak. Ugyanakkor katonai drónokat adott el Kijevnek, és megállapodást írt alá a további együttműködésről, amivel feldühítette a Kremlt. Törökország ellenzi Oroszország szíriai és líbiai politikáját, valamint a Krím 2014-es annektálását is.

"Törökországnak eddig sikerült borotvaélen egyensúlyoznia, de egy orosz S-400-as átadásával minden bizonnyal magára vonná Moszkva súlyos haragját" - mondja Aaron Stein, a philadelphiai székhelyű Külpolitikai Kutatóintézet kutatási igazgatója, aki szerint Erdogan számára az S-400 a török szuverenitás szimbólumává vált.

A héten egyébként a CNN adta hírül, hogy Szlovákia előzetes megállapodást kötött arról, hogy az ukrán hadseregben is rendszeresített, még a szovjet időszakból származó légvédelmi rendszert adjon át Ukrajnának. Az S-300-okat, melyek a törökök által vásárolt S-400-asok elődjei, Szlovákia azzal a feltétellel adná át, hogy azonnali hatállyal új, amerikai gyártású Patriot légvédelmi rendszert kap.

(Reuters)

XS
SM
MD
LG