Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

West Balkán: 13 évvel a tragédia után született ítélet a 163 milliós kártérítésről


Megemlékezők a Nyugati téren a tragédia másnapján mécseseket gyújtottak, virágot helyeztek el a West Balkán előtt
Megemlékezők a Nyugati téren a tragédia másnapján mécseseket gyújtottak, virágot helyeztek el a West Balkán előtt

A tragédiában három fiatal lány vesztette életét, halálra préselte őket a tömeg. Közülük kettőnek a családja beperelte a börtönből már kiszabadult három felelőst. A bíróság összesen 110 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte őket, az 52,8 millió forintot kitevő kamattal együtt – derül ki a hvg360 birtokába került ítéletből.

A Fővárosi Törvényszék ítélete még csak elsőfokú, mégis jogerős, mert nem fellebbezett senki. A budapesti Nyugati téren lévő, akkor nagyon népszerű, a tragédia után bezáratott szórakozóhely háromszáz vendég biztonságos fogadására volt alkalmas, ám a tragédia napján, 2011. január 15-én a szervezők 4200 karszalaggal készültek. Aki előbb jutott be, az kedvezményt kapott, így óriási tömeg gyűlt össze a többszintes szórakozóhely előtti téren.

A klubban 2500-an lehettek, amikor máig tisztázatlan okból pánik tört ki, a szűk lépcsőházban feltorlódott tömeg összepréselte a két tizenéves gimnazistát, Kingát és Emesét, valamint a 24 éves Ritát. A boncolás szerint a szervezetük nem bírta el a tömeg által kifejtett fizikai nyomást, fulladás okozta a halálukat.

A felelősöket elmarasztaló büntetőperben még 2013-ban jogerős ítélet született: halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében az elsőrendű vádlott ügyvezetőre és az egyik szervezőre három év négy hónap szabadságvesztést szabtak ki, de a felét két évre felfüggesztették. A másik két vádlott két év nyolc hónapos büntetést kapott, szintén a felét felfüggesztve, tehát már rég kiszabadultak.

Az elhunyt három lány közül kettőnek a szülei és testvérei, összesen hatan együtt kártérítési pert indítottak a büntetőeljárásban jogerősen elítélt három felelős ellen. Ebben született elsőfokú ítélet, amely jogerős, mert senki sem fellebbezett. Az egyik áldozat szülője a hvg360-nak azt mondta: a majdnem egy évtizedig tartó polgári pernek elvi jelentősége van, soha nem a pénzről szólt, szerinte úgysem tudják behajtani a kártérítést.

XS
SM
MD
LG