Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kell a pénz a reptérre: a magyar állam eladja a Yettelben meglévő részesedését


Az Erste Bank és a VIG biztosító után a Yettel Magyarországból is kiszáll az állam, hogy legyen pénze a ferihegyi Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megvásárlására.

„A magyar állam százszázalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. megállapodásokat kötött a Yettel Magyarország Zrt. és a Yettel Real Estate Hungary Zrt. 25 százalékos tulajdonrészének, valamint a CETIN Hungary Zrt. húszszázalékos tulajdonrészének értékesítéséről” – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). Ezzel az állam teljesen kiszáll a Yettelből (a CETIN a mobilszolgáltató telekommunikációs infrastruktúracége). A vevő a Yettel eddigi többségi tulajdonosa, a PPF Csoporthoz tartozó TMT Hungary Holdco B.V. holland holdingtársaság.

A minisztérium maga közli, hogy „az ügylettel keletkező bevételt az állam a budapesti repülőtér visszavásárlásának finanszírozásához fogja felhasználni”. Ahogy arról a Szabad Európa is írt, a Ferihegyi repülőtér visszavásárlásának érdekében a kormány nemcsak pénzügyi ajánlatot tett, de más módon is nyomást gyakorolt a Budapest Airport jelenlegi tulajdonosaira. Jelenlegi sajtóinformációk szerint az állam egy francia és egy katari partnerrel együtt tudná megvenni a repteret.

A GFM azt is kiemeli, hogy „a magyar állam szerepvállalása a stratégiai jelentőséggel bíró telekommunikációs ágazatban – a Magyar Telekommal, valamint a Vodafone-nal kötött együttműködési megállapodás révén – a tranzakciót követően is megmarad, a Corvinus Zrt. pedig továbbra is 29,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a piac vezető szereplői közé tartozó Vodafone Magyarországban”.

Versenyjogi szempontból tehát tisztul a háromszereplős piac, de a Vodafone állami hátszele továbbra is jelent kockázatokat. Erről itt írtunk.

Annak érdekében, hogy legyen pénze a budapesti repülőtérre, a magyar állam már több olyan tulajdonrészét is eladta, amit korábban stratégiai jelentőségűnek minősítettek: értékesítették a 15 százaléknyi részesedést az Erste Bankban, valamint 45-ről tíz százalékra csökkentették a VIG biztosítóban meglévő állami tulajdonrészt.

Korábbi bejelentések szerint a kormány még idén szeretné lezárni a reptérvásárlást.

XS
SM
MD
LG