Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zacher Gábor: „16 évesek biofüveznek, csapódik hozzájuk a nyolcéves, beleszív, és kész, elindult lefelé”


Zacher Gábor toxikológus
Zacher Gábor toxikológus

Volt már nyolcéves herbálos páciense, és nem egy fiatalkorút látott meghalni a dizájnerdrogoktól. Zacher Gábor toxikológus szerint azért tudta letarolni Magyarországot a herbál, mert olcsó: egy biofüves cigaretta kétszáz forintba kerül, három cigi pedig négy-öt órára is kiüti az embert, jobban megéri, mint az alkohol, csak éppen az esetek többségében még a vásárlók sem tudják, mit vesznek. Az igazán ütős biofüvek nagyon intenzív szívritmuszavart és akár szívmegállást is okozhatnak.

A toxikológus azt mondta a Szabadonnak: sok esetben hiába próbáltak újraéleszteni – egyébként makkegészséges – fiatalokat, ezt a fajta szívmegállást sem elektromosan, sem pedig gyógyszeresen nem tudták befolyásolni. Zacher Gábor szerint Magyarországon a kábítószerrel kapcsolatos halálozások legalább ötven százalékát a biofüvek okozzák. A Szabadon Pluszban Báthory Róbert arról is kérdezte a doktort: mit gondol arról, hogy már több mint két éve nincs a kormánynak nemzeti drogellenes stratégiája.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG