Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hangfelvételen, hogy posztért cserébe a Fidesszel szavazna egy szekszárdi ellenzéki


Részlet a Facebookra feltett hanganyagból, amelya november 5-én hangzott el a szekszárdi közgyűlésen
Részlet a Facebookra feltett hanganyagból, amelya november 5-én hangzott el a szekszárdi közgyűlésen

Az Éljen Szekszárd Egyesület szerint bekapcsolva maradt a fideszes frakcióvezető mikrofonja, így hangfelvétel bizonyítja, hogy a Párbeszédből kizárt Zaják Rita képviselő pozícióért szavaz együtt a Fidesszel. Zaják Rita szerint ez nem igaz, nem kérte pozíciót, amit egyébként már többször is felajánlottak neki. Máté Péter, a Fidesz helyi frakcióvezetője a Szabad Európának azt mondta, valóban az hangozhatott el a közgyűlés szünetében, ami a hangfelvételen hallható.

Lemondásra szólította fel Zaják Rita szekszárdi önkormányzati képviselőt az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ), miután bemutattak egy hangfelvételt, amely az egyesület szerint azt bizonyítja, hogy Zaják alpolgármesteri címet kér a Fidesztől támogatásáért cserébe. Máté Péter, a Fidesz helyi frakcióvezetője a Szabad Európának azt mondta, hogy valóban ez hangozhatott el a közgyűlés szünetében, bár állítása szerint nem hallotta a felvételt, csak az ismerősei elmondásából tudja, hogy mi szerepel benne.

Szerinte "felhevült állapotban" hangzott mindez el, mert nem úgy alakult az ülés, ahogy tervezték. Annak pedig szerinte nincs nagy jelentősége, hogy valaki tanácsnok vagy alpolgármester, nem olyan jelentős a különbség.

A mérleg nyelve?

Zaják Rita korábban a Párbeszéd szekszárdi tagja volt, egyéni választókerületében 2019-ben vesztett, de az ÉSZ listájáról bejutott a városvezetésbe. A közgyűlésben a Fidesznek kisebbsége volt, de Zaják Rita 2021 elején egy indoklás nélküli üzenettel kilépett az ÉSZ frakciójából, hogy függetlenként folytassa. Így 7-7 szavazata lett a kormányoldalnak és az ÉSZ-nek is, Zaják Rita pedig függetlenként lehetett a mérleg nyelve.

Az ÉSZ vezetője szerint valójában a Fidesz számára fontos szabályozások megszavazásában segédkezett a képviselőnő. Zaják Rita viszont azt mondta Szabad Európának, hogy nem lett fideszes, nézze meg bárki a munkáját és a szavazatait, ezek nyilvánosak, kiáll értük bármikor. A Párbeszédből viszont nemrég jogerősen kizárták, írta a Szabad Pécs.

Az egyesület most azt állítja, hogy bekapcsolva maradt a fideszes polgármester mikrofonja a november 5-i közgyűlés szünetében, így született a felvétel, amelyen a fideszes frakcióvezető, Máté Péter érvelése hallható. Máté szerint a pillanatnyilag önkormányzati tanácsnoki tisztségben lévő Zaják alpolgármesteri címet követel magának. Erre hajlanak is, csak a megszavazásához még meg kell győzni egy ellenálló fideszes képviselőt.

A felvételt alább tudja meghallgatni, a beszélgetés elején említett két módosító javaslat a fideszes Gréczy-Félegyházi Gyöngyvéré és az ÉSZ vezetőjéé, Bomba Gáboré.


Zaják Rita elmondta, hogy ő se hallotta még a felvételt, de egyáltalán nem kérte az alpolgármesterséget a támogatásért, szakmai indokokból támogatta a szóban forgó előterjesztést is. Kiemelte, hogy már decemberben is felajánlotta neki a polgármester az alpolgármesterséget, majd márciusban is, megkaphatta volna már rég. De ő nem akarta kellő támogatás nélkül elfogadni a pozíciót.

Tanácsnoki pozíciójáért nem kap pénzt, ugyanannyi a tiszteletdíja, mint a például az ÉSZ vezetőjének. Elmondása szerint 15 éve következetesen ellenzéki, de frakciófegyelemből sem akart olyanná válni, ami ellen küzdött, ezért ment át független képviselőnek. Emiatt pedig most lelkileg törnék meg őt és "tolnák át a túloldalra", de nem fogja feladni.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG