Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zajos ünneplés nélküli szlovák győzelem a foci-Eb-n


Több képernyő, mint drukker
Több képernyő, mint drukker

Nagy közösségi meccsnézés nélkül, mérsékelt szurkolói hévvel indult a szlovák labdarúgó-Eb-szezon Pozsonyban. A szlovák válogatott hétfőn este a lengyelek ellen lépett pályára, és – nem kis meglepetést okozva – nyert. A történelmi győzelem ellenére a szlovák fővárost nem ragadta magával a fociünnep.

Szlovákia, ahol egyértelműen a jégkorong számít nemzeti sportnak, hétfőn este váratlanul legyőzte a lengyel válogatottat a labdarúgó-Európa-bajnokság Szentpétervárott rendezett csoportmérkőzésén. A lengyel–szlovák találkozó eredménye 1:2 lett. Ez volt az első alkalom, hogy a szlovák válogatott az Eb bemutatkozó meccsén győzni tudott, az ország önálló történelme során másodszor jutott ki a tornára.

A szlovák válogatott meglepetésszerű győzelme ellenére Pozsonyban a szurkolás visszafogott hangulatban zajlott. A belvárosban nem gyűltek össze ünneplő tömegek, de még csak nagyobb utcai csoportok sem. A mérkőzést ugyanakkor szinte az összes olyan vendéglátóhelyen követni lehetett, amelynek nem kizárólag a külföldi turisták alkotják a célcsoportját. A nagyképernyős televíziókon, kivetítőkön a kisebb-nagyobb sörözőkben, éttermekben, de még a sarki pizzásnál is ez a mérkőzés ment. A képernyők előtt azonban legfeljebb húsz-huszonöt fős közönség jött össze. Hivatalos szurkolói zónát, úgynevezett fan zone-t sem jelöltek ki sehol.

Pozsonyi kocsma a szlovák válogatott első meccsének idején
Pozsonyi kocsma a szlovák válogatott első meccsének idején

A Pozsony belvárosának legfrekventáltabb részén működő, nagy befogadóképességű sörözőben alig két tucat érdeklődő követte a hétfő kora esti mérkőzést. A közönség nyugodtan, hangos szurkolás nélkül, az asztaloknál üldögélve követte a meccset, és nem kerültek elő a szurkolói mezek, sálak sem. A hely menedzsere kérdésünkre elmondta, nem elégedett az érdeklődéssel, több kivetítőn és képernyőn közvetítették a mérkőzést, de ennek ellenére kevés vendéget vonzott be a sportesemény. A hasonló, akár száz vagy annál is több vendég befogadására alkalmas vendéglátóhelyeken, amelyeket meglátogattunk a szlovák fővárosban, még kisebb volt az érdeklődés.

Szurkolók nélküli győzelem
Szurkolók nélküli győzelem

A sportesemény iránti lelkesedés össze sem hasonlítható a jégkorong‑világbajnokság idején tapasztalható lázzal, amikor a sport iránt egyébként intenzíven nem érdeklődő emberek is szlovák zászlóval díszítik az autóikat.

Van példa kocsmai szurkolásra – más sportágak esetében
Van példa kocsmai szurkolásra – más sportágak esetében

A sajtó azonban kiemelt figyelmet szentelt a mérkőzésnek. A közszolgálati televízió és rádió természetesen közvetítette, és a legnagyobb hírportálok is percről percre számoltak be a meccs eseményeiről.

Nem hiányoztak a találkozó előtti színes tartalmak, ami sokszor a válogatottat kísérő maréknyi szurkoló megszólítását jelentette. A Sme napilap által idézett drukker például arról beszélt, hogy korábban is követte a szlovák nemzeti csapatot, beszámolója szerint az angol és a walesi drukkerek sem viselkedtek agresszívan. „Egyedül a magyarok problémáztak” – tette hozzá.

Szlovákia a labdarúgó-Európa-bajnokságon a következő mérkőzését péntek délután, a svédek ellen játssza.

  • 16x9 Image

    Czímer Gábor

    Czímer Gábor a Szabad Európa pozsonyi tudósítója, főállásban az egyetlen szlovákiai magyar napilap, az Új Szó belpolitikai rovatának a munkatársa. Korábban egyebek mellett a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál is dolgozott.

XS
SM
MD
LG