Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zaklatási botránya miatt lemondott a brit miniszterelnök-helyettes


Dominic Raab még külügyminiszterként Londonban 2021. szeptember 1-jén
Dominic Raab még külügyminiszterként Londonban 2021. szeptember 1-jén

Dominic Raab ellen számos panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy kollégáival szemben erőszakos, összeférhetetlen magatartást tanúsított.

Az ügyben benyújtott nyolc hivatalos panasz nyomán független vizsgálat indult, amely megerősítette, hogy a politikus korábbi tisztségeiben, így külügyminiszterként és brexitügyi miniszterként is zaklatta munkatársait.

A 49 éves Raab tagadja a vádakat, amelyek szerint lealacsonyítóan beszélt beosztottaival, és azt állította, hogy „mindig is professzionálisan viselkedett”. Ennek ellenére már előre tudatta, hogy kész lemondani, amennyiben megerősítést nyernek a vádak.

A vizsgálat a miniszterelnök-helyettes beszámolója szerint két pontban igazolta zaklató magatartását, a többi hat pontot megalapozatlannak találták. Az eredményt ugyanakkor hibásnak nevezte, és úgy vélekedett, hogy „veszélyes precedenst teremtenek azzal, hogy ilyen alacsonyan húzzák meg a zaklatás küszöbét”.

A független testület jelentését csütörtökön kapta kézhez Rishi Sunak kormányfő, akit végül a lemondás megkímélt a dilemmától, hogy menessze-e régi és szoros politikai szövetségesét.

Elemzők szerint gondos mérlegelést igényelt volna, hogy kirúgja-e Raabot, ezzel kitegye magát azon bírálatoknak, hogy egyáltalán miért választotta a helyettesének, vagy ne rúgja ki, akkor viszont minden bizonnyal pont amiatt kapna kritikákat.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG