Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij megerősíti Bahmut védelmét, úgy véli, a visszavonulás nem opció


Ukrán katona egy tankban a bahmuti frontvonalon. 2023. március 6.
Ukrán katona egy tankban a bahmuti frontvonalon. 2023. március 6.

Az orosz erők az elmúlt 24 órában újabb hullámokban indítottak támadásokat Bahmut ellen – közölte az ukrán hadsereg. Közben az ukrán elnök azt ígérte, megerősíti az ostromlott kelet-donyecki város védelmét: a hadsereg parancsnokaival együtt úgy véli, hogy a visszavonulás nem opció.

Az elmúlt nap során az ukrán katonák az ellenség több mint 140 támadását verték vissza" – áll az ukrán fegyveres erők vezérkarának napi jelentésében. Hozzáteszik, hogy ismét Bahmut szenvedte el az orosz támadások oroszlánrészét.

A vezérkar szerint jelentős veszteségei ellenére Oroszország továbbra is megkísérli lerohanni Bahmutot és környékét.

Az elmúlt 24 órában az ellenség 37 támadást hajtott végre Dubovo-Vaszilivka falu közelében" – áll a közleményben. Az említett település Bahmuttól északkeletre fekszik.

Ehhez kapcsolódóan: Egy zavaros ügy: kikből áll az Orosz Önkéntes Hadtest?

Maga a pokol

Zelenszkij március 6-i éjszakai beszédében közölte, hogy megbeszélést folytatott Bahmutról Valerij Zaluzsnyijjal, a fegyveres erők főparancsnokával és Olekszandr Szirszkijjal, az ukrán szárazföldi erők parancsnokával. Mindannyian „a védelmi hadművelet folytatása és a bahmuti hadállások erősítése mellett emeltek szót" – olvasható az elnök honlapján.

„​A hadseregparancsnokság egyöntetűen támogatta ezt az álláspontot. Nem volt más vélemény. Mondtam a főparancsnoknak, hogy teremtsen elő mindent, ami rea fiaink támogatásához szükség van Bahmutban."

Volodimir Nazarenko, a bahmuti ukrán csapatok parancsnoka március 6-án a Telegram csatornán egy videóban arról beszélt, hogy pokoli helyzet alakult ki Bahmutban és környékén, ám ő és más vezetők megfogadták, hogy folytatják a harcot.

„A helyzet Bahmutban és környékén maga a pokol, akárcsak az egész keleti fronton” – mondta Nazarenko.

A washingtoni székhelyű Study of War intézet azt közölte, hogy az ukrán védelmi erőfeszítések jelentősen kimerítették az orosz katonai erőforrásokat, de az ukrán erők most „fokozatos katonai visszavonulást” hajthatnak végre egyes hadállásokból.

Az ukrán parancsnokok ugyanakkor arra mutattak rá, hogy Bahmut megtartása megakadályozza, hogy az orosz erők mélyebbre hatoljanak Donyeck nyugati részébe, Szlovjanszk és Kramatorszk irányába.

Viszály Moszkvában

Moszkvában a viszály újabb jelei mutatkoztak március 6-án, amikor a térségben zajló orosz támadások zömét vezető csoport, a Wagner magánhadsereg főnöke több lőszerutánpótlást követelt, miközben arra panaszkodott, hogy egyik segédtisztjét nem engedték be a hadsereg hadműveleti főhadiszállására.

„​Március 5-én levelet írtam az SMO csoportosulás parancsnokának arról, hogy sürgősen szükség van újabb lőszerek átcsoportosítására. Március 6-án reggel 8 órakor a főhadiszálláson engem képviselő segédem belépőjét törölték, és megtagadták tőle a bejutást" – közölte saját sajtószolgálatán keresztül a Telegramon a már hetek óta több lőszert követelő Jevgenyij Prigozsin.

„​Egyelőre megpróbáljuk kideríteni az okot: csak közönséges bürokráciáról van-e szó, vagy árulásról" – mondta a Reuters szerint Prigozsin, aki többször bírálta az orosz parancsnokokat.

A Szabad Európa nem tudja függetlenül ellenőrizni a veszteségeket vagy a harctéri fejleményeket egyik fél oldalán sem Oroszország egy éve tartó, teljes körű ukrajnai háborújában.

Ehhez kapcsolódóan: A népirtás egyik formája: ukrán gyermekek ezreit hurcolják el az oroszok

Csak jelképes?

Március 6-i közel-keleti látogatásán Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere azt mondta, Bahmut jelentősége inkább csak „​jelképes", ugyanakkor nem volt hajlandó azt sugallni, hogy végül engedjék át az oroszoknak.

„​Szerintem a város értéke inkább szimbolikus, mint stratégiai és operatív" - mondta Austin a jordániai Ammanban. Hozzátette: „​Bakhmut bukása nem feltétlenül jelentené azt, hogy az oroszok megváltoztatták ennek a harcnak az irányát."

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG