Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij háborúban elesetteket tüntetett ki az emléknapon


Zelenszkij elnök Ukrajna védőinek tavalyi emléknapján Kijevben 2022. október 14-én
Zelenszkij elnök Ukrajna védőinek tavalyi emléknapján Kijevben 2022. október 14-én

Volodimir Zelenszkij elnök augusztus 29-én kegyelettel és tisztelettel adózott azoknak az ukrán katonáknak, akik életüket áldozták, miközben országukat védték az orosz invázió ellen. Közben folyamatosan nő a válogatás nélküli orosz támadásokban elhunyt civilek száma.

„Minden év augusztus 29-én azoknak az ukrán férfiaknak és nőknek az emléke előtt tisztelegünk, akik életüket adták, miközben államunkat védték” – áll a Zelenszkij sajtóirodája által kiadott közleményben.

„Nincs elég szó arra, hogy teljes egészében méltatni tudjuk egy olyan hős erejét, fenségét és önfeláldozását, aki már örökre harcolni fog, és ezért csak a népe tudja továbbvinni az akaratát, és tud győzelmet aratni. A szavak mindig kisebbek annál, mint amit érzünk” – fogalmazott Zelenszkij.

Zelenszkij Arany Csillag rendet adott át 15 ukrán védő családtagjainak, és posztumusz Ukrajna Hőse címmel is kitüntette az elesetteket.

Ehhez kapcsolódóan: Anne Applebaum-interjú: Putyin „valójában elpusztítja a modern Oroszországot”

Így áll most a helyzet

Az elmúlt 24 órában legalább öt civilt öltek meg orosz lövedékek Kelet-Ukrajnában – közölte egy regionális tisztviselő augusztus 29-én. Közben folytatódnak a harcok keleten és délkeleten is, ahol az ukrán erők állításuk szerint folytatják az előrenyomulást a stratégiai fontosságú város, Melitopol felé.

Egy nappal korábban négy civil vesztette életét a kelet-ukrajnai Poltavai területen, ahol egy ipari üzemet lőttek az oroszok, egy pedig délen, a Herszoni területen halt meg.

Az ENSZ augusztus 29-én 9511 ukrán halálát erősítette meg, az összes polgári áldozat száma pedig 21.717-re nőtt Oroszország tavaly februárban indított teljes körű támadásának következtében.

Az ENSZ ukrajnai jogi megfigyelőmissziója közölte, hogy augusztus 1. és 27. között 585 civil halt meg a támadásokban, köztük öt gyerek. Az ENSZ szerint az áldozatok tényleges száma ennél sokkal magasabb, mivel néhány olyan helyről, ahol heves harcok folynak, még nem érkeztek információk, sok más halálesetről szóló jelentést pedig még ellenőrizni kell.

Oroszországban a védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz erők két ukrán drónt lőttek le a Fekete-tenger felett.

A minisztérium korábban pontos időpont és hely megjelölése nélkül arról is hírt adott, hogy augusztus 29-én két ukrán drónt lőttek le a Moszkvától délre fekvő Tulai terület felett.

Áldozatokról vagy károkról nem tett említést.

Moszkva és Oroszország egyéb területei az elmúlt hetekben többször is dróntámadások célpontjává váltak, a moszkvai repülőterek gyakran megszakították a működésüket.

Zelenszkij augusztus 28-án arról beszélt, hogy a parancsnoki állomány következő ülésének két feladata van.

„Az első egy jelentés a téli felkészülésről különféle szempontok, köztük a biztonság figyelembevételével. A második: a felkészítő program az új harci repülőgépek használatára” – írta X-en, a korábbi Twitteren.

Az ukrán elnök augusztus 27-én azt mondta, hogy a következő hetekben „új védelmi csomagokra számít az ukrán katonáknak”.

Összeütközött és lezuhant két katonai repülőgép Ukrajnában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:57 0:00
Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG