Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij a nép ellenállását és egységét méltatta az ukrán függetlenség napján


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Eközben Oroszország ismét polgári célpontokat támadott, az ukrán biztonsági szolgálatok pedig légicsapások fokozott veszélyére figyelmeztettek a nemzeti ünnepre tekintettel.

Rakétatalálat érte csütörtökre virradóra többek között a déli Dnyipro várost is, ahol hét ember sebesült meg, három férfi és négy nő. Hatukat kórházba kellett szállítani.

Szerhij Liszak helyi kormányzó erőteljes robbanást emlegetett Telegram-posztjában, hozzátéve, hogy károk keletkeztek a közlekedési infrastruktúrában, egy benzinkútban, egy szállodában, lakóházakban, egy bútorgyárban, illetve egy mezőgazdasági cég és egy bank épületében.

Hét halottja, százötven sebesültje van az ukrajnai Csernyihivben civileket érő orosz támadásnak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:53 0:00

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője arról számolt be, hogy az orosz hadsereg Sz–300-as, Iszkander–M és Iszkander–K rakétákkal lőtt különböző célpontokat. Utóbbiak közül egyet sikerült megsemmisíteni.

Volodimir Zelenszkij az ukrán függetlenség napja alkalmából mondott beszédében hangsúlyozta, hogy harminckét évvel a Szovjetunióból való kiválást követően augusztus 24. a szabad és erős nép ünnepévé vált.

Az ukrán államfő egyebek mellett az emberek ellenállását és egységét méltatta az orosz agresszióval szemben.

„Mindenkire szükség van, mindenki fontos – az emberek, a tettek, a szavak. Mindannyian tettünk azért, hogy amikor valaki azt mondja, hogy »Dicsőség Ukrajnának!«, akkor az egész világ azt válaszolja, hogy »Dicsőség a hősöknek!«” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Öt megállapodásról posztolt kijevi tárgyalása után Novák Katalin

Antony Blinken amerikai külügyminiszter üzenetet küldött a jeles napra. Ebben leszögezte: „Augusztus 24. tanúskodik Ukrajna függetlenségéről, szuverenitásáról és demokráciájáról. Ez a nap büszkeségre ad okot Ukrajna ellenállása és ereje kapcsán.”

A tárcavezető ezenfelül megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra is kitart a fennmaradásáért harcoló Ukrajna mellett. „Önök mellett állunk a szeretett országukért folytatott küzdelemben” – húzta alá.

Az ukrán biztonsági szolgálatok orosz légicsapások fokozott veszélyére figyelmeztettek a függetlenség napjára tekintettel.

Tíz halott egy oroszországi repülőgép-szerencsétlenség után – Jevgenyij Prigozsin az utaslistán
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:28 0:00

Eközben a kijevi vezérkar közölte, hogy kitűzték az ukrán zászlót a déli Zaporizzsjai területen frissen felszabadított Robotyine egyik súlyosan megrongálódott iskolájának tetején.

Független forrásból egyelőre nem lehetett megtudni, hogy a település egésze felett sikerült-e átvenni az ellenőrzést.

A védelmi erők az elmúlt nap folyamán az inváziós csapatok több támadását visszaverték a keleti Harkivi és Donyecki, illetve a déli Zaporizzsjai területen.

Az ukrán hadsereg emellett arra is kitért tájékoztatásában, hogy folytatódott az előrenyomulás a Krím kapujának is nevezett, stratégiai fontosságú Melitopol felé.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG