Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij „egyértelmű, hatékony” támogatást keres az orosz akciókkal szemben


Az ukrán haderő katonája a lövészárokban az oroszok által támogatott szakadárokkal közös frontvonalon, Novognativka falunál, a Donyec-medencében 2021. február 21-én
Az ukrán haderő katonája a lövészárokban az oroszok által támogatott szakadárokkal közös frontvonalon, Novognativka falunál, a Donyec-medencében 2021. február 21-én

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, Kijev a támogatás egyértelmű jeleit várja szövetségeseitől, cselekedetekben és nem csak szavakban, miközben országát az orosz támadás veszélye fenyegeti.

„Egyértelmű és hatékony támogató lépéseket várunk partnereinktől. Nagyon fontos, hogy most lássuk, ki az igaz barátunk és partnerünk, és ki fogja továbbra is szavakkal ijesztegetni Oroszországot” – mondta televíziós beszédében február 21-én.

Szavai azután hangzottak el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szembement az ENSZ és a Nyugat figyelmeztetéseivel, és bejelentette, hogy elismeri az Oroszország által támogatott szakadárok függetlenségi törekvéseit Kelet-Ukrajna két régiójában.

Putyin azt is kijelentette, hogy csapatokat küld ezekbe a régiókba, megvédeni a civileket a támadásoktól. Ezeket az akciókat a Nyugat elítélte, az Egyesült Államok szerint részei Moszkva kísérletének, hogy ürügyet teremtsen Ukrajna megtámadására.

Diplomáciai szakítás jöhet

Ukrajna megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal, miután Moszkva úgy döntött, hogy függetlennek ismeri el Kelet-Ukrajna két szakadár régióját – közölte kedden Ukrajna elnöke.

Volodimir Zelenszkij észt kollégája mellett állva azt mondta, hogy mérlegeli külügyminisztériuma kérését a kapcsolatok megszakítására.

Egyben arra sürgette Ukrajna szövetségeseit, hogy ne várják meg a további eszkalációt a szankciók bevezetésével, a büntetőintézkedésekbe szerinte bele kell foglalni az orosz irányítású Északi Áramlat 2. vezeték leállítását, amely még jóváhagyásra vár ahhoz, hogy az orosz gázt a Balti-tenger alatt Németországba juttassa.

„Kérést kaptam a külügyminisztériumtól. Megfontolom az Ukrajna és az Orosz Föderáció közötti diplomáciai kapcsolatok megszakításának kérdését. Közvetlenül a sajtótájékoztatónk után foglalkozom ezzel” – mondta Zelenszkij.

Nem adnak senkinek semmit

„Ukrajna egyértelműen államunk szuverenitása és területi egysége megsértésének minősíti az Orosz Föderáció legutóbbi lépéseit” – mondta Zelenszkij.

„Minden felelősség ezeknek a döntéseknek a következményeiért az orosz politikai vezetést terheli.”

„Nem félünk senkitől és semmitől. Nem tartozunk senkinek semmivel. És nem adunk semmit senkinek.”

„Függetlenként elismerni a Donyec-medence és Luhanszk megszállt területeit egyoldalú kilépést jelenthet a minszki egyezményből” – mondta, utalva a 2015-ös megállapodásra, amelynek célja az volt, hogy utat találjon a békés rendezéshez.

Nincs ok fejetlen viselkedésre

Oroszország 2014-ben támadta meg Ukrajnát, elfoglalta a Krím félszigetet, és azóta is segíti a kelet-ukrajnai szeparatistákat a kijevi kormánnyal folytatott véres konfliktusban.

Zelenszkij azt ígérte, hogy az ukrán kormány nem fog válaszolni az orosz provokációkra, ám ugyanakkor egyetlen területet sem ad fel.

Elmondta, hogy az ország kitart „nemzetközileg elismert határai mellett. És ez így marad az Orosz Föderáció bármely nyilatkozata vagy tette ellenére.”

Nyugalomra intette az országot, mondván, nincs ok „fejetlen viselkedésre” vagy „álmatlan éjszakákra”.

Zelenszkij Washingtonba küldte külügyminiszterét, Dmitro Kulebát, hogy találkozzon Antony Blinken külügyminiszterrel, és újabb amerikai szankciókat szorgalmazzon Moszkva ellen legutóbbi lépései miatt.

Újabb lépés a Szovjetunió felélesztése felé

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az ország fegyveres erőinek küldött üzenetében úgy fogalmazott, hogy Putyin döntése a szakadár régiók elismeréséről független államként „újabb lépést jelent a Szovjetunió felélesztése felé”.

„Az új Varsói Szerződéssel és az új berlini fallal” – tette hozzá.

„Lesznek nehézségek. Lesznek veszteségek. El kell viselnünk a fájdalmat, le kell győznünk a félelmet és a kétségbeesést” – mondta az üzenetben.

Készült a dpa és a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG