Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Egyre súlyosabb a helyzet Bahmutnál


Az ukránok német önjáró tarackágyúból lövik az orosz állásokat Bahmutnál 2023. február 5-én
Az ukránok német önjáró tarackágyúból lövik az orosz állásokat Bahmutnál 2023. február 5-én

Oroszország kelet-ukrajnai offenzívája egyre inkább Bahmut városára összpontosít – közölte az ukrán hadsereg február 28-án. Volodimir Zelenszkij elnök arra figyelmeztetett, hogy a helyzet „rendkívül nehézzé válik” a város ukrán védői számára.

Az ukrán erők az elmúlt 24 órában több mint hatvan orosz támadást vertek vissza Donyeckben – adta hírül az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara február 28-i reggeli tájékoztatóján.

Az orosz csapatok támadásai továbbra is Limanszk, Avdijivka és Sahtarszk irányába összpontosulnak, de a fő cél Bahmut maradt, ahol Zelenszkij szerint „az ellenség folyamatosan elpusztít mindent, amivel megvédhetnénk az erődítményeinket és a védelmi állásainkat”.

Az orosz csapatok megpróbálják bekeríteni Bahmutot, ahol múlt hónap óta felerősödtek a harcok, hogy elvágják az ukrán erők utánpótlási vonalait, ám heves ukrán ellenállásba ütköznek.

„A Bahmut környékét védő katonáink igazi hősök” – mondta Zelenszkij február 27-én tartott éjszakai videóbeszédében.

Ehhez kapcsolódóan: Elemzés: A kínai javaslat elvezethet az ukrajnai háború végéhez? Nem egészen

Zelenszkij ismét arra kérte Kijev nyugati szövetségeseit, hogy szállítsanak Ukrajnának olyan harci repülőgépeket, amelyek lehetővé teszik az egész ország megvédését az „orosz terrortól”.

Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka azt mondta, hogy a helyzet Bahmut térségében „rendkívül feszültté” vált.

„Jelentős veszteségei ellenére az ellenség harcba vetette a Wagner-zsoldosok legfelkészültebb támadóegységeit, amelyek megpróbálják áttörni csapataink védelmét és bekeríteni a várost” – közölte Szirszkij.

A vezérkar beszámolója szerint Oroszország nyolc rakéta- és 32 légicsapást hajtott végre az elmúlt 24 órában Kelet-Ukrajnában.

Az ukrán légierő négy légicsapást mért azokra a területekre, ahova az orosz csapatokat összevonták – közölte a vezérkar.

Előző nap az ukrán hadsereg megjegyezte, hogy Oroszország növeli katonái számát keleten, újabb, sorkatonákból összeállított egységeket küld Luhanszk térségébe.

„A rendelkezésünkre álló információk szerint a Rosztovi területről körülbelül kétszáz sorkatonát vittek át a Luhanszki terület ideiglenesen megszállt részébe” – áll a vezérkar esti jelentésében.

Egyedül neveli négy testvérét az árván maradt ukrán tinédzser
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:58 0:00
Készült a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG