Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij hivatalosan is kéri a legfőbb ügyész és a belbiztonsági szolgálat vezetőjének felmentését


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. július 14-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. július 14-én

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalosan is benyújtotta a parlamentnek a főügyész elmozdítására vonatkozó indítványt, két nappal azután, hogy bejelentette, leváltja Irina Venediktovát és Ivan Bakanovot, a belbiztonsági szolgálat vezetőjét, mert nem tudták kiszűrni az árulókat.

A Verhovna Rada, az ukrán parlament honlapján kedden hozták nyilvánosságra a formális lépést, amely várhatóan nem ütközik akadályba. Az intézkedés jól mutatja Kijev küzdelmét, hogy megtisztítsa fontos intézményeit a kollaboránsoktól és orosz ügynököktől.

Zelenszkij július 17-én jelentette be, hogy leváltja Irina Venediktova főügyészt és Ivan Bakanovot, az Ukrán Belbiztonsági Szolgálat (SBU) vezetőjét, aki az elnök gyerekkori barátja.

Venediktova közölte, hogy egyelőre nem nyilatkozik, de később kiad egy közleményt, ha rendeződik a státuszával kapcsolatos jelenlegi helyzet.

A lépések bejelentésekor Zelenszkij elmondta, hogy az ügyészek és a bűnüldöző szervek tisztviselői 651 ügyet indítottak hazaárulás és kollaboráció gyanújával, és hogy Bakanov és Venediktova hivatalában több mint hatvan ember dolgozik Kijev ellen az orosz megszállás alatt álló Ukrajnában.

XS
SM
MD
LG