Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij modern nehézfegyvereket és több pénzt kér a NATO-tól


Zelenszkij videokapcsolat segítségével beszél a madridi NATO-csúcson 2022. június 29-én
Zelenszkij videokapcsolat segítségével beszél a madridi NATO-csúcson 2022. június 29-én

Volodimir Zelenszkij elnök azt mondta a NATO-vezetőknek, hogy Ukrajnának fejlettebb nehézfegyverekre és további pénzügyi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy megállítsa Oroszország invázióját. Arra figyelmeztetett, hogy Moszkva ambíciói nem érnek véget országánál.

„Meg kell törnünk az orosz tüzérségi előnyt (…) Sokkal modernebb rendszerekre, korszerű tüzérségre van szükségünk” – mondta Zelenszkij a NATO madridi csúcstalálkozóján videokapcsolaton keresztül június 29-én, hozzátéve, hogy a pénzügyi támogatás „nem kevésbé fontos, mint a fegyversegély”.

„Ez nem egy olyan háború, amelyet Oroszország csak Ukrajna ellen vív. Ez a háború az európai feltételek diktálásának jogáért folyik – azért, hogy milyen lesz a jövőbeli világrend” – mondta Zelenszkij.

Zelenszkij nehezményezte, hogy a NATO nyitott ajtók politikája Ukrajnára nem vonatkozik.

„A NATO nyitott ajtók politikájának nem a kijevi metró régi forgókapuihoz kell hasonlítania, amelyek nyitva vannak, de amikor közeledsz hozzájuk, bezárnak mindaddig, amíg nem fizetsz – mondta Zelenszkij. – Nem fizetett Ukrajna eleget? Nem volt elegendő a hozzájárulásunk Európa és az egész civilizáció védelméhez?”

Korszerűbb tüzérségi rendszereket és egyéb fegyvereket kért, és figyelmeztette a vezetőket, hogy vagy segítséget kell nyújtaniuk Ukrajnának ahhoz, hogy legyőzze Oroszországot, vagy „szembe kell nézniük egy késleltetett háborúval Oroszország és önmaguk között”.

Nyomást gyakorolt a szövetségesekre további pénzügyi segítségnyújtás érdekében is, mondván, hogy Ukrajnának havi ötmilliárd dollárra van szüksége az orosz agresszióval szembeni védelemre.

Zelenszkij újabb szankciókat kért Oroszországgal szemben, amelyek megakadályozzák, hogy Moszkva pénzt szerezzen a háborúhoz.

„Oroszország továbbra is mindennap milliárdokat kap, és háborúra költi. Nekünk több milliárd dolláros hiányunk van, nincs olajunk és gázunk, ami ezt fedezné” – mondta Zelenszkij.

XS
SM
MD
LG