Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Oroszország mindent bevetett az intenzív légitámadásban Kijev és más városok ellen


Tűzoltók dolgoznak egy találatot kapott lakóházban az orosz légitámadás után az ukrajnai Odesszában 2023. december 29-én
Tűzoltók dolgoznak egy találatot kapott lakóházban az orosz légitámadás után az ukrajnai Odesszában 2023. december 29-én

Ukrán tisztviselők szerint legalább tizenkét ember meghalt éjszaka az erőteljes orosz légitámadásban, amelyben hiperszonikus és más rakétákat, valamint drónokat is bevetettek, katonai és polgári célpontokat támadva az ország egész területén.

A légvédelem ellenére Kijevben, Lvivben, Odesszában és más nagyvárosokban is halálos áldozatokról számoltak be péntekre virradóra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország „arzenálja szinte minden fegyvertípusát bevetette” az éjszakai támadásban, ami az eddigi legnagyobb kombinált légitámadásának tűnik a háború kezdete óta, ha pontosak a rakéták és drónok számáról szóló jelentések.

Elmondása szerint Kijev, Lviv, Odessza, Dnyipro, Harkiv és Zaporizzsja is a megtámadott városok között volt.

Zelenszkij beszélt a halálos áldozatokról és sebesültekről, hangsúlyozva, hogy szülészetet, iskolákat és egy bevásárlóközpontot is találat ért társasházak és családi házak mellett.

„Ma Oroszország szinte minden fegyvertípust bevetett az arzenáljából: Kinzsalokat, S–300-asokat, cirkálórakétákat és drónokat. A stratégiai bombázók X–101/X–505-ös rakétákat használtak. Összesen mintegy 110 rakétát lőttek ki Ukrajna ellen, többségüket megsemmisítették” – mondta Zelenszkij.

A Szabad Európa független forrásból nem tudta megerősíteni a támadások részleteit, de robbanások rengettek meg több nagyvárost.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök masszív légicsapásnak nevezte a támadást, amely a közműszolgáltatásokat és egyéb kritikus infrastruktúrát vette célba.

Az ukrán hadsereg szerint katonai célpontokat is támadások értek.

Kedden kora reggel az egész országban légiriadó volt, a hadsereg felszólította az embereket, hogy menjenek óvóhelyre.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője szerint az oroszok hiperszonikus, cirkáló- és ballisztikus rakétákat is használtak, amelyeket nehéz elfogni, valamint drónokat, hozzátéve, hogy Moszkva „nyilvánvalóan mindent bevetett, amije van”.

Később a légierő közölte, hogy a 158 rakétából és drónból 114-et megsemmisítettek.

A belügyminisztérium szerint a bombázásoknak legalább tizenkét halottja és további 75 sebesültje van.

Helyi tisztviselők szerint négy ember halt meg és tucatnyi megsebesült, amikor egy szülészetet és egy bevásárlóközpontot támadás ért a közép-ukrajnai Dnyipro városában. Az egészségügyi minisztérium szerint egy másik dnyiprói egészségügyi intézmény is megsérült, de a betegek és a személyzet biztonságban van.

Legalább két ember meghalt és további tizenöt megsebesült a délen fekvő Odessza városát érő légicsapásokban. A területi kormányzó szerint az eltalált objektumok között lakóházak is voltak.

A nyugati Lviv városában egy ember meghalt, mások pedig megsebesültek, a polgármester folyamatos robbanásokról számolt be.

Kijevben a fővárosi katonai közigazgatás szerint működött a légvédelem, a városra hullott a lelőtt rakéták törmeléke.

Kijevben legalább hét sérültről érkezett jelentés. Vitalij Klicsko polgármester azt mondta, hogy kigyulladt egy raktárépület.

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere közölte, hogy éjszaka három légitámadás érte a várost.

Kijev és számos nyugati vezető azzal vádolja Oroszországot, hogy sorozatosan és szándékosan civileket és polgári infrastruktúrát vesz célba, Joe Biden amerikai elnök pedig háborús bűnösnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna elleni háború miatt.

Oroszország tagadja, hogy civileket célozna, annak ellenére hogy a média számos bizonyítékot dokumentált ilyen esetekről.

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG