Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: Oroszország tönkretette Ukrajna energiaszektorának több mint harmadát


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az Ukrajna háború utáni újjáépítéséről szóló konferencián Berlinben, Németországban 2022. október 25-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az Ukrajna háború utáni újjáépítéséről szóló konferencián Berlinben, Németországban 2022. október 25-én

Az orosz rakéták és iráni gyártású drónok elpusztították az ország energiaszektorának több mint egyharmadát – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden egy Ukrajna újjáépítéséről szóló berlini konferencián. Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy azonnal el kell kezdeni Ukrajna újjáépítését.

Zelenszkij videókapcsolaton keresztül arról is beszélt, hogy Ukrajna még egyetlen centet sem kapott a 17 milliárd dollár értékű gyorssegélyből.

„Oroszország mindent tönkretesz, hogy nehezebben vészeljük át a telet” – fogalmazott Zelenszkij a konferencián, amelyen részt vett Olaf Scholz német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és más magas rangú politikusok és tisztviselők.

Olekszij Csernyiszov ukrán területfejlesztési miniszter a konferencia előtt azt mondta újságíróknak, hogy az ország újjáépítését már akkor el kell kezdeni, amikor még folynak a harcok.

Nagyon fontos megérteni, hogy bár még mindig tart a háború, a helyreállításnak már most el kell kezdődnie” – fogalmazott.

Fel kell készíteni a közmű- és energiarendszerünket, valamint a lakásokat a közelgő télre, amely nagyon hamar eljön, és ez már most kihívást jelent” – tette hozzá. Csernyiszov emlékeztetett, hogy az elmúlt két hétben csaknem háromszáz orosz rakéta és drón csapódott be Ukrajnába. Számos erőművet ért találat, és naponta voltak áramkimaradások. Ki kell építenünk a szükséges infrastruktúrát (…) hogy megbirkózzunk ezekkel a kihívásokkal” – mondta a miniszter.

Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy Ukrajna újjáépítése generációs feladat, amelyet azonnal el kell kezdeni, még akkor is, amikor még tart Oroszország inváziója.

A tét nem kevesebb, mint egy új Marshall-terv létrehozása a XXI. században – egy generációs feladat, amelyet most kell elkezdeni” – mondta Scholz, miután megnyitotta Berlinben az Ukrajna újjáépítéséről szóló nemzetközi konferenciát.

Oroszország folyamatos dróntámadásai új mélypontot jelentenek az Ukrajna elleni háborúban, de egyben Moszkva elkeseredettségének jele is – jelentette ki a német kancellár.

Németország saját történelme azonban megmutatta, hogy egy pusztító háború után is lehetséges az újjáépítés, ezért fontos, hogy megtervezzük Ukrajna jövőjét, amely az Európai Unió virágzó és demokratikus tagjaként, valamint a zöldenergia és a csúcstechnológiai termékek exportőreként fog működni.

Ukrajna uniós tagságának támogatása korunk egyik legkövetkezetesebb geopolitikai döntése – mondta Scholz.

Közben az orosz fennhatóság alatt álló ukrajnai Melitopol városban Moszkva-párti tisztviselők közölték, hogy öten megsérültek egy robbanásban.

„Egy autó felrobbant a melitopoli ZaMedia médiacsoport épületének közelében”, megrongálva azt és a közeli lakóházakat – közölte az oroszpárti adminisztráció Telegramon, hozzátéve, hogy „öt ember könnyebben megsérült, köztük a médiacsoport alkalmazottai”. Egy embert vittek kórházba.

Készült a Reuters, a dpa és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG