Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij Rómában, Berlin újabb 3 milliárd dolláros segélyt ígért Ukrajnának


Zelenszkij Georgia Meloni olasz kormányfővel Rómában. 2023. május 13.
Zelenszkij Georgia Meloni olasz kormányfővel Rómában. 2023. május 13.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt május 13-án Rómában támogatásukról biztosították az olasz vezetők, akárcsak Ferenc pápa. Közben Németország 3 milliárd dollár értékű katonai segélycsomagot jelentett be Kijevnek – a legnagyobbat az orosz invázió kezdete óta – az ukrán vezető esetleges berlini látogatása előtt.

Zelenszkij útjára röviddel azután került sor, hogy Oroszország újabb dróntámadást intézett Kijev ellen, valamint városokat vett tűz alá Közép- és Dél-Ukrajnában, miközben a hónapok óta tartó harcok központjában álló Bahmutból ukrán térnyerésről érkeztek hírek.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök munkaebéden látta vendégül Zelenszkijt hivatalos rezidenciáján, a római Chigi-palotában, ahol katonai tiszteletadással fogadták az ukrán elnököt. Zelenszkij mellett állva azt mondta, hogy "Ukrajna győzelmére fogadunk", hozzátéve, hogy Olaszország addig támogatja Kijevet, "ameddig kell", Oroszország "brutális és igazságtalan agressziója ellen".

Zelenszkijt korábban Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök fogadta az államfői rezidencián, a Quirinale-palotában és azt mondta neki: "Teljes mértékben az Önök oldalán állunk". Olasz források szerint Mattarella később biztosította az ukrán vezetőt arról, hogy Róma továbbra is segíti az országát katonai, gazdasági és humanitárius téren egyaránt.

Az ukrán elnök Ferenc pápával is találkozott a Vatikánban, kettejük megbeszélésének témája az orosz invázió "ártatlan áldozatainak" megsegítése volt. „A találkozó – amely körülbelül 40 percig tartott – az ukrajnai humanitárius és politikai helyzetre összpontosított” – közölte a vatikáni sajtószolgálat. "A Szentatya folyamatos imáiról biztosította az elnököt, amit számos nyilvános felhívása és az Úrhoz intézett békekérése is tanúsít."

A pápa a múlt hónapban azt mondta újságíróknak, hogy a Vatikán részt vesz egy békemisszióban, amelynek célja az orosz invázió által kiváltott konfliktus lezárása.

Zelenszkij a Twitteren azt írta, hogy olaszországi és vatikáni látogatása "Fontos vizit a közelgő ukrán győzelem szempontjából!"

Közben Berlinben a német védelmi minisztérium új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajna számára, 2,7 milliárd euró (3 milliárd dollár) értékben. Ez a legnagyobb ilyen támogatás az orosz invázió óta.

"Mindannyian abban bízunk, hogy gyorsan véget ér az oroszok rettenetes háborúja az ukrán nép ellen, de sajnos, ez még nincs a láthatáron" - közölte Boris Pistorius védelmi miniszter.

A csomag 20 Marder gyalogsági harcjárművet, 30 Leopard 1 harckocsit, 15 Gepard légvédelmi harckocsit, 200 felderítő drónt, négy további Iris-T légvédelmi rendszert tartalmaz, lőszerekkel és újabb tüzérségi lövedékekkel, valamint több mint 200 páncélozott harci és logisztikai járművet.

Zelenszkijt május 14-én a rangos Károly-díjjal tüntetik ki az észak-németországi Aachen városában.

Azt még nem tudni, hogy részt vesz-e az ünnepségen, és ha igen, akkor elutazik-e Berlinbe is, hogy Olaf Scholz német kancellárral és Frank-Walter Steinmeier elnökkel találkozzon.

Készült a Reuters, az AFP, a BBC és a dpa tudóstásainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG