Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij: sikerült megállítani az orosz előrenyomulást Kijevnél


Volodimir Zelenszkij kijevi sajtótájékoztatóján 2022. február 25-én
Volodimir Zelenszkij kijevi sajtótájékoztatóján 2022. február 25-én

Sikerült megállítani az orosz inváziós erők előrenyomulását Kijevnél, így egyelőre megakadályozták, hogy Moszkva bábállamot hozzon létre Ukrajnában – jelentette ki szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

„Kisiklattuk a tervüket” – mondta a 44 éves államfő, hangsúlyozva, hogy az ukrán hadsereg ellenőrzés alatt tartja a fővárost és a nagyobb környékbeli településeket.

Figyelmeztetett, hogy a Kreml „rakétákat, vadászrepülőgépeket, drónokat, tüzérségi fegyvereket, páncélosokat, szabotőröket és ejtőernyősöket vetett be, illetve lakóövezeteket támadott” Ukrajnában.

Tájékoztatása szerint több helyen, köztük Odesszában, Harkivban és Kijevben is harcok bontakoztak ki az ukrán és az orosz erők között, más városokat, például Lvivet (Lemberget) légicsapások érték.

Üzent Németországnak és Magyarországnak

Zelenszkij leszögezte, hogy Ukrajna már kiérdemelte a jogot, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz, s az ehhez szükséges lépések meghozatalát sürgette. „Ez kulcsfontosságú bizonyítéka lesz annak, hogy támogatják az országunkat” – fogalmazott.

Emellett felszólította a magyar és a német kormányt, hogy támogassák Oroszország kizárását a SWIFT nemzetközi bankközi kommunikációs és tranzakciós hálózatból.

„Az EU országai már csaknem teljes körűen támogatják Oroszország lekapcsolását a SWIFT-rendszerről. Remélem, hogy Németország és Magyarország elég bátor lesz a döntés támogatásához” – mondta.

A Kyiv Independent című ukrán lap értesülései szerint Németország végül beállt az ügy mögé, és az EU-n belül már csak Magyarország ellenzi a lépést. A Reuters hírügynökség ugyanakkor arról számolt be, hogy napokon belül megszülethet a döntés a Moszkva számára várhatóan súlyos gazdasági következményekkel járó intézkedésről.

Szijjártó szerint álhír a szankciók blokkolása

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter aláhúzta: "most azt hazudják, hogy Magyarország blokkolja az Oroszországgal szembeni szankciók egy részét, például a SWIFT rendszerrel kapcsolatban".

"Legyen már világos: EZ NEM IGAZ! Soha, egyetlen szankciós előterjesztéssel szemben sem szólaltunk fel, nem blokkoltunk és nem is blokkolunk semmit" – írta a Facebookon.

Az ukrán elnök köszönetet mondott a háború ellen felszólaló oroszoknak, és arra kérte őket, hogy folytassák a nyomásgyakorlást. „Egyszerűen állítsák meg azokat, akik hazudnak önöknek, nekünk és az egész világnak” – közölte.

„Minél előbb teszik világossá a kormány számára, hogy a háborúnak haladéktalanul véget kell vetni, annál több ember fogja azt túlélni” – mutatott rá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön háborút indított Ukrajna ellen, amiben Kijev szerint eddig 198 civil vesztette életét, köztük három gyerek.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG